Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U ZDK-u nove investicije u vodoprivredne projekte

U skladu s planiranim obavezama Zeničko-dobojski kanton u oblasti vodoprivrede poduzima značajne aktivnosti na realizaciji ranije utvrđenih programa.

Kantonalna vlada je tokom proteklog perioda sudjelovala u realizaciji projekta “Plava voda” i preuzela je dio obaveza na sufinansiranju kredita koji je značajan za vodosnabdijevanje grada Zenice i nekoliko općina na području centralnog dijela BiH.

-Vlada je preuzela dio kredita u iznosu od sedam miliona za realizaciju značajnog projekta ‘Plava voda’, a pored ovog programa već se realiziraju projekti u iznosu 3,8 miliona KM, koji se finansiraju iz obaveza vodoprivrede, i ta sredstva je prethodna vlada unaprijed investirala. Mi ćemo ovih dana obezbijediti oko 1,5 miliona KM iz sredstava vododoprinosa za nekoliko manjih projekata, a proteklih dana smo potpisali i tri koncesiona ugovora – kazao je premijer Vlade ZDK-a Miralem Galijašević.

Oblast vodoprivrede je protekle godine na području ovog kantona pretrpjela velike štete nastale usljed majskih poplava i pojave velikog broja klizišta.

Nadležno ministarstvo ZDK-a na otklanjanju šteta i problema u ovoj oblasti čini velike napore na saniranju problema, ali i realizaciji dijela planiranih programa.

Proudly powered by WordPress