Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amir Zukić: Vlada FBiH donijela Odluku o kreditnim poticajima putem Razvojne banke FBiH u iznosu od oko 6,5 miliona KM

On je, na pres-konferenciji nakon sjednice, pojasnio da je riječ o kreditima na sedam godina uz grace period od dvije godine i s kamatom do dva posto, koji će biti oglašeni putem javnog poziva za mala i srednja preduzeća.

Zukić je istakao da je Vlada donijela i Odluku o dodjeli grant sredstava u iznosu 5,15 miliona KM za 13 različitih projekata, među kojim su poduzetničke zone, stimuliranje zapošljavanja, stimuliranje poduzetništva žena i mladih, te osavremenjavanje tehnologija.

Dodao je da će taj grant podržati i UNDP s 495.000 KM te će korisnici sredstava, a to su uglavnom općine, moći povući oko 1,5 miliona KM.

Fedralni ministar pravde Mato Jozić rekao je da je na sjednici usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pomilovanju, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, te je donesena Odluka o prihvatanju usuglašene Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018.

Precizirao je da izmjene zakona o pomilovanju predstavljaju implementaciju Odluke Ustavnog suda FBiH, dok je cilj izmjena Zakona o parničnom postupku harmoniziranje te oblasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Jozić je pojasnio da je Strategiju za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018. usvojila i Vlada RS te će je sada moći usvojiti i Vijeće ministara BiH, što će omogućiti povlačenje sredstava iz IPA fondova za finansiranje procesuiranja slučajeva ratnih zločina.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH Stipo Buljan rekao je da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Odluku o usvajanju programa vezanog za trajni revolving fond čime su odobrena sredstva od oko 19 miliona KM koja će biti plasirana uz kamate od 0,9 posto i s obradom od 0,6 posto, a putem Union banke, piše Fena.

Dodao je da za ta sredstva mogu aplicirati firme koje djeluju u oblasti metalne i elektro industrije, gume, kože, obuće, tekstila, namjenske industrije, drvne industrije, građevinsrstva i slično.

Buljan je rekao da je na sjednici donesena i Odluka o izdvajanju 600.000 KM za uvezivanje staža u državnim kompanijama.

Također, naveo je da u kompaniji Terminali Fedracije BiH imenovan privremeni Nadzorni odbor i za v.d. direktora imenovan Hermedin Zornić, te je donesena Odluka o prebacivanju sredstava od oko 1,8 miliona KM prikupljanih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata.

Proudly powered by WordPress