Zahvaljujući vrhunskoj kombinaciji sastojaka, ova dva ćevapa su jedno od omiljenih tradicionalnih jela za vrijeme mjeseca Ramazana. Sam način pripreme i osnovni sastojci su ono nešto što daje posebnu draž ovim jelima.
Luk i mrkva im daje slatkoću, a meso osigurava sitost tokom dužeg vremenskog perioda.
Obično se služe uz rižu, ali može i uz neke druge priloge.
Hadžijski ćevab
1. Sastojci: 900 gr junetine ili teletine:
2. 500 gr crvenog luka;
3. 3-4 paradajza srednje veličine;
4. pakovanje šampinjona;
5. 2-3 paprike babure;
6. sol;
7. biber;
8. peršun;
9. maslac.
Priprema:
Meso operite, posušite i isijecite na kocke. U dublju posudu zagrijte maslac, dodajte isjeckan luk i dinstajte 10 sekundi, zatim stavite meso i pržite dok ne potamni.
Za vrijeme dok se meso prži operite paradajz, šampinjoje i paprike. Paradajz ogulite, očistite košpe i isijecite na kockice, a isto uradite i sa paprikama. Šampinjone isjeći na trake. Zatim pripremite drugu posudu u kojoj ste zagrijali maslac, pa redom pržite prvo paradajz, otprilike 2 minute, potom paprike i na kraju šampinjone.
U smjesu od povrća dodaje meso i luk, te začinite i po potrebi dodajte hladnu vodu, pa to miješajte sve zajedno 5 minuta.
Smjesu prespite u vatrostalnu posudu, prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180°C, otprilike 30-45 minuta.
1. Sastojci:800 gr masnijeg janjećeg mesa;
2. 500 gr luka;
3. 120 gr mrkve;
4. začini – sol, biber;
5. štapići za ražnjiće – šiš;
6. paradajz pire.
Priprema:
Izrežite meso na manje komade, a crveni luk na šire listove. Mrkvu isjeckajte na kolutiće.
Na štapiće redajte komad mesa, komad luka, kolutić mrkve i tako redom dok ne popunite štapić, s tim da svaki štapić počnete i završite s mesom.
Ovako pripremljen šiš ćevab poredajte u posudu, posolite i pobiberite. Potom dodajte vode, toliko da sve pokrije. Kada voda prokuha smanjite temperaturu i kuhajte na tihoj vatri dok meso ne omekša.
Pred sam kraj kuhanja dodajte paradajz pire.