Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Elvir Špiodić na ispraćaju žrtava genocida: Zločin u Srebrenici se mora nazvati svojim pravim imenom a to je GENOCID

136 novoidentificiranih žrtava genocida u Srebrenici ispraćeno je danas sa Gradskog groblja u Visokom. Na ispraćaju, u ime srebreničkih udruženja, obratio se Elvir Špiodić, koji je i sam prije 20 godina prošao svu golgotu naroda Srebrenice i imao sreću da se izvuče iz neprijateljskog obruča i domogne slobodne teritorije. Elvir je i danas u svom obraćanju govorio o genocidu u Srebrenici, te o preživjelim žrtvama:

„Znam da nije moguće naći prave rijeci utjehe za porodice žrtava Srebreničkog genocida, ali je uvijek moguće iskazati poštovanje prema porodicama i majkama Srebrenice koje svoj bol nose proteklih 20 godina iz dana u dan sa vjerom u Boga i nadom da Srebrenička žrtva nije i neće biti uzalud i zaboravljena

I nakon 20 godina Srebrenica će ostati  najveća rana svih preživjelih žrtava.  Rana koja nikada neće postati ožiljak i do kraja života će ostati samo bolna  rana.

I nakon 20 godina Srebrenica će ostati opomena,poruka i pouka svim narodima i generacijama koje dolaze da se zlo više nikada ne ponovi.

I nakon 20 godina Srebrenica će ostati mjesto ispita savjesti, i mrlja na licima onih koji su  počinili genocid ,ali i onih koji su mogli , a nisu zaustavili zločin protiv nedužnih i nevinih ljudi.

Danas ispraćamo136 tabuta žrtava genocida u Srebrenici,među kojima je i 18 maloljetnika.

Nakon ove dženaze u Potočarima će biti ukopano  6.377 žrtava od kojih je 440 maloljetnika. Što znači da je svaka 14. žrtva bilo dijete ili maloljetnik.

Stoga, sa ovog mjesta, želim poslati jasnu poruku:

Zločin u Srebrenici se mora nazvati svojim pravim  imenom a to je GENOCID.

Ignorisanje istine, laži i  provokacije moraju prestati jer se samo istinom i pravdom dolazi do mira i pomirenja.

Vrijeđanja i ponižavanja žrtava moraju prestati ili biti sankcionisani i kažnjena jer žrtva i zločinac nisu i ne mogu biti isto.

Suočavanje sa prošlošću i prihvatanje istine su preduslov za stabilnost i napredak. ZATO TRAŽIMO da pravda bude zadovoljena, da se sačuva  istina od zaborava i da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Molim Boga da nam Srebrenica uvijek bude opomena i nikada više sudbina.

I molim Dragog Boga da podari snage i sabura svim majkama i porodicama nastradalih u Srebrenici i u proteklom ratu u BiH.

Da obaspe  rahmetom svojim sve one koji ispustiše dušu u tom stradanju.

A dušmane ,koji to počiniše, da kazna  stigne i na ovom i na budućem svijetu. Amin.

Proudly powered by WordPress