Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uklonjena umjetnička instalacija “Milion kostiju” u Potočarima

Umjetničku instalaciju “Milion kostiju” koju su postavljali volonteri Centra za postkonfliktna istraživanja u Potočarima uklonili su pripadnici Agencije za koordinaciju policijskih tijela.
Član Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba kako su keramičke kosti koje su bile postavljene ispred Tvornice akumulatora u Potočarima, prema informacijama koje je on dobio, uklonjene zbog sigurnosti.

1“Keramičke kosti su uklonjene iz sigurnosnih razloga jer su jednim dijelom onemogućavale prilazak Tvornici akumulatora”, rekao je Ahmetović.

Direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić rekla nam je da su im sigurnosni organi kazali kako Agencija za koordinaciju policijskih tijela zahtijeva uklanjaje kostiju zbog navodne sigurnosti VIP zvanica.

“Mi imamo podršku i Memorijalnog centra u Potočarima, ali i mnogih drugih međunarodnih organizacija. Mi ne želimo da uoči 20. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici na bilo koji način skrećemo pažnju sa tragedije”, kazala je Šarić.

Kako nezvanično saznaje Klix.ba, keramičke kosti su sklonjene jer policijske strukture navodno nisu imale dovoljno vremena da ih pregledaju, te su zbog toga predstavljale potencijalnu prijetnju sigurnosti.

Umjetnička instalacija “Milion kostiju” nalazila se na travnatoj površini odmah pored Tvornice akumulutora.

2Na postavljanju keramičkih kostiju aktivno je radilo nekoliko stotina volontera prije nego su kosti sklonjene.

Cilj umjetničke instalacije bio je podizanje svijesti o genocidu počinjenom u tom gradu prije 20 godina. Riječ je o volonterskom naporu ljudi iz Centra za postkonfliktna istraživanja te volontera iz cijeloga svijeta.

Proudly powered by WordPress