Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naida Delibašić (SBB), zastupnica u Skupštini ZDK: “Ponuda IK Banke za kreditiranje mladih je samo mašnica zamotana u celofan”

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK zastupnica Naida Delibašić (SBB) iz Kaknja kao najmlađa zastupnica u zakonodavnoj vlasti iznijela je svoje mišljenje o kreditiranju mladih i stambenom zbrinjavanju, te prokomentarisala ponudu IK Banke koju smatra ništa boljom od ponude drugih banaka.

“Moram iskazati svoje nezadovoljstvo povodom prijedloga Odluke o kreditiranju stambenih potreba mladih. Kao najmlađa zastupnica u ovoj skupštinskoj sali, kao neko ko radi sa mladim ljudima i kao zastupnica koja je podnijela inicijativu za stambeno zbrinjavanje mladih ljudi s punim pravom možemo reći da predstavljam mlade ljude i borim se za njihova prava. I ovaj put se borim za mlade ljude, a protiv svega sam što nije u korist mladih. Nisam ekonomista ali znam dobro sabrati i oduzeti. Kad saberem sve kredite koje nude banke na području ZDK shvatim da je ponuda IK Banke samo ponuda koja je zamotana u celofan, stavljena mašnica i etiketirana kao tobože za mlade. Kada oduzmem mašnicu i etiketu za mlade dobijem istu kamatnu stopu kao i kod drugih banaka koje su iste ili u neku ruku povoljnije. Stoga ova Odluka nije nešto što pomaže mladim ljudima jer i bez nje mogu podići iste kredite u drugim bankama.

Druga stvar koja je pored visokih kamatnih stopa bitna, je i sama odluka u kojoj član 2 kaže da pod uvjetima utvrđenim ovom odlukom mogu se rješavati stambene potrebe naučnim stručnim kulturnim i sportskim kadrovima do 35 godina starosti. Iz svega ovoga zaključujemo da obični mladi čovjek ne bi mogao riješiti stambeno pitanje u slucaju kao što bi rekla koleginica Amra Jupić, da ne bi slučajno neko rekao da smo protiv mladih, i da neko ne bi stavljao svoje riječi u naša usta napominjem da ovo nije politički atak kao što kolege iz pozicije tvrde. Ovo je izraz nezadovoljstva jer kredit nije povoljniji u odnosu na druge. I mi se borimo za mlade i uvijek ćemo se boriti kao stranka a prvenstveno ja kao najmlađa zastupnica u Skupštini ZDK.” – izjavila je Naida Delibašić.

 

Proudly powered by WordPress