Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pune ruke posla: Gasi se desetak požara, u TK intervencija zbog olujnog nevremena

Federalna uprava civilnih poslova kao i vatrogasne ekipe imaju pune ruke posla, a s obzirom na vrmeenske (ne)prilike koje su zahvatile cijlu BiH, piše novinska agencija Patria.

Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za jučer i danas do prije podne govore koliko je posla na trenu.

Kanton 10 Općina Bosansko Grahovo.

Prostorni požar koji je izbio dana 15. jula, između sela Donje Peulje i Marinkovci, i dalje je aktivan. Požar gase pripadnici Šumarije Bosansko Grahovo i mještani. Hercegovačko-neretvanski kanton Grad Mostar.

Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je osam intervencija na gašenju požara: – u Malom Polju, iznad Blagaja, gorjela šuma. Na gašenju požara angažovano 18 vatrogasaca sa 5 vozila. Požar stavljen pod kontrolu sinoć u 23,15 sati. – u Sretnicama, gorjela trava i nisko rastinje, – u Sutini, gorjela trava i nisko rastinje, – u Bafo naselju, gorjela trava i nisko rastinje, – u Rodoču, gorjela trava i nisko rastinje, – u ul. Hamida Vuka, gorio automobil, – u naselju Sjeverni Logor, gorjela trava. -Požar iznad Hido-elektrane „Salakovac“ je još aktivan, gori niska šuma i rastinje na nepristupačnom terenu iznad pruge.

Općina Čapljina

Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je šesnaest intervencije na gašenju požara: – požar koji je bio aktivan 3 dana na području Male Gradine i Crnog Brda, djelovanjem vatrogasaca na krak požara koji je pošao prema Grliću, u potpunosti je ugašen, – u Zvirovićima, gorjela trava i nisko rastinje, – od Bobanova prema kanjonu Bregave, gorjela trava i rastinje, – na Bivolju Brdu, gorjela trava i nisko rastinje, – u Gabeli, gorjela šuma i nisko rastinje, – u Strugama, gorjelo smeće, – u Čeljevu, gorjela šuma i nisko rastinje, – u Gabeli, gorjela trava uz prugu, – u Višićima, gorjela trava, – u Čeljevu, gorjela trava, – u Zvirovićima, gorjela trava i nisko rastinje, – u Gabeli, gorjela trava i smeće, – obilazak požarišta u kanjonu rijeke Bregave, požar na pojedinim mjestima aktivan, – u Gabeli, kod repetitora gorjela trava, – u Strugama, gorjelo smeće i trava, – u blizini Šurmanaca, pored željezničke pruge, gorjelo smeće i nisko rastinje

Općina Stolac

Šumski požar koji je izbio dana 16.07.2015.godine, na lokaciji RogojevacHabatnice, na nepristupačnom terenu, je ugašen. Na opožarenoj površini u dužini od oko 10 km gorjela trava i nisko rastinje. Trenutno nema aktivnih požara na području općine. Općina Konjic.

Profesionalna vatrogasna jedinica općine Konjic lokalizovala je šumski požar (borovina) iznad željezničke pruge u mjestu Ovčari. Požar je aktivan od 17.07. Na pojedinim mjestima ima dima, gdje još dogorjevaju panjevi. Zapadnohercegovački kanton Općina Ljubuški. Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ljubuški ugasili su požar u mjestu Grljevići, u kom je gorjela šuma i nisko rastinje.

U požaru su izgorjela i tri stuba električne mreže, čija zamjena je u toku. Tuzlanski kanton Općina Lukavac.

Profesionalna vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Bokavići. Požar je lokalizovan i ugašen.

OLUJNO NEVRIJEME

Jučer, u poslijepodnevnim satima, u vremenu od 16:00 do 18:00 sati, područje općine Srebrenik pogodilo je olujno nevrijeme praćeno pljuskom i gradom. Zahvaćeno je više mjesnih zajednica, ali za sada nema prijavljenih šteta.

Proudly powered by WordPress