Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Slatki ponedjeljak uz gospodu Browniese

Početkom 20 st. svijet je upoznao slasticu zvanu Brownies. Klasični čokoladni biskvit preliven čokoladom koji mami uzdahe širom planete, ali šta je to što ovu slasticu čini tako izvanrednom da je i danas rado viđen gost svih menija.

Brownies je nastao po želji gospođe Berthe Palmer da se u restoranu koji je vodio njen suprug poslužuje slastica koja će se moći držati u ruci, ali pod uslovom da ne promijeni ukus torte. Tu je zapravo i tajna browniesa.

Slastica u obliku kocke s dodatkom preliva i komadića čokolade. Danas svi imaju svoj neki dodatak orginalnom receptu, ali postoje neke stvari koje se ne mijenjaju.

Moj recept za brownies je :
Sastojci:
1. 250 g putera (na sobnoj temperaturi da odstoji)
2. 200 g šečera u prahu
3. 3 jajeta
4. 100 g tamne čokolade
5. 50 g kakaa
6. 4-5 kašika brašna
7. 2 kašike praška za pecivo
8. Komadići suhog voća,čokolade ili orašastih plodova (po želji)

Pjenasto umutiti puter sa šečerom u prahu, zatim dodavati jedno po jedno jaje, neprestano muteći mikserom. Nakon što dobijemo kompaktnu smjesu puter i jaja, dodati rastopljenu na pari čokoladu. Brašno,kakao i prašak za pecivo pomiješati posebno, a potom dodavati kašiku po kašiku u smjesu neprestano muteći mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju umješati komadiće voća ili čokolade. Četvrtastu tepsiju obložiti papirom za pečenje te browniese peći na 180 stepeni 20 minuta. E sad, brownies moraju biti malo ljepljivi i mekani u sredini, nikako ne suhi kao biskvit. Kada vidite da su vam površina i krajevi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu – ne smije izaći čista. Gotove browniese možete posuti šečerom u prahu,čokoladnom glazurom ili karamel prelivom.

Proudly powered by WordPress