Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Srčanu zaštitu pruža sedam oraha

Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom.

Orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi.

Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveći nivo antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namjernice.

Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Ne čude zato istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

Jedna od zanimljivosti jeste i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks. Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.

U najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta Skranton u američkoj državi Pensilvanija analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lješnicima, brazilskim orasima, pekan orasima, makadamija orasima i indijskim orasima.

Vođa studije dr. Jo Winnson je rekao:

“Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistacija i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu mnogo oraha. Naše istraživanje pokazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha.”

Tim dr. Winnsona otkrio je da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.

Naučnici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene jer upravo u tom obliku oni su i najefikasniji. Sve druge malverzacije s orasima poput pečenja, umanjiće njihovo dejstvo. No, mnogi ljudi izbjegavaju orahe jer misle da su masni i debljaju. Međutim, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljavaju krvne sudove kao zasićene masti. Ukoliko budete jeli orahe nećete se ugojiti, osim toga mogli biste i da smršate jer oni izazivaju osećaj zasićenosti.

“Sedam oraha na dan idealna je količina da bismo dobili maksimalnu korist od njih”, dodao je dr. Winnson.

Orahovo jezgro najviše sadrži ulje (55-65%), zatim visokovredne bjelančevina (15%) i isto toliko ugljenih hidrata, a bogata je i kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C.

List oraha sadrži čvrsto ulje žućkaste boje, tanin, kiseline ali i materije ljutog i gorkog ukusa.

Pošto sadrži neraspadnute ljekovite sastojke, od orahovog lišća mogu da se prave sirupi, ekstrakti i slični preparati.

Lišće je najbolje upotrebiti dok je zeleno i svježe.

Proudly powered by WordPress