Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Borci nezadovoljni odlukom OV Visoko da im oduzmu naplatu parkinga za vrijeme “Visočkog ljeta”

Našoj redakciji obratili su se članovi JOB-a (Jedinstvene organizacije boraca) kojima je kako kažu ove godine prvi puta za vrijeme trajanja “Visočkog ljeta” uskraćena mogućnost legalne naplate parkinga. Prema njihovim riječima obraćali su se i nadlažnim u visočkoj vlasti, ali odgovori koje su dobili vrijeđaju čast i dostojanstvo boraca.

“Od naplate parkinga za vrijeme “Visočkog ljeta” svake godine dvadesetak bivših boraca je rješavalo pitanje ogrijeva za zimu, početka školske godine za djecu i mnoga druga egzistencijalna pitanja. Ove godine nam je to uskraćeno, kako kažu odlukom OV Visoko gdje su vijećnici SDA i SBiH bili protiv toga da se upravljanje parkinzima dodijeli borcima, neka im je na čast i sramotu. Jasno je nama da oni iz perspektive svojih plata i primanja te političke hladovine u kojoj uživaju na račun nas nisu u stanju da jasno vide i razumiju našu problematiku, ali zato mi sad jasnije vidimo kako nas zloupotrebljavaju od izbora do izbora. Naša organizacija je svih proteklih godina od kraja agresije u koordinaciji sa ostalim boračkim udruženjima svake godine određivala koji su to prioriteti kada su borci u pitanju i tako smo se raspoređivali, a ovo sad što rade je bruka i sramota” – stav je članova JOB-a koji su kontaktirali našu redakciju.

Podsjećamo, novom odlukom OV Visoko o parkinzima u Visokom pored proširenja parkinga, nadležnost nad ovom djelatnošću je data JKP “Gradska groblja” (u stečaju). Na toj sjednici OV Visoko vijećnika Mirza Bukić (A-SDA) je postavio jasno pitanje šta će se dešavati sa parkinzima za vrijeme trajanja “Visočkog ljeta” odnosno u kojem statusu će biti borci koji su do sada odrađivali taj dio posla. Odgovor je dobio od Edine Ferizović pomoćnice načelnice u službi za Društvene djelatnosti, da ukoliko JKP “Gradska groblja” to žele mogu u vrijeme trajanja “Visočkog ljeta” te ingerencije prenijeti na boračku populaciju. Za takvu Odluku su glasali svi vijećnici SDA, svi vijećnici SBiH, Elvir Špiodić (Nezavisni vijećnik) i Vahid Ramić (SBB). Pet vijećnika je bilu uzdržano, svi iz A-SDA, BPS-a i Faruk Salčinović (SDP), dok su protiv bili Dalibor Tomičić (SDP) i Dejan Šćepanović (SDP).

Proudly powered by WordPress