Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dan ustanka obilježen u Brezi

U povodu obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašističkog okupatora, u organizaciji Udruženja antifašista NOR-a 1941 – 1945. godine općine Breza, organizovano je obilježavanje Dana ustanka u Drugom svjetskom ratu.

Manifestacija je započela prijemom delegacije UABNOR Breza, kod općinskog načelnika Breza g-dina Halila Tuzlića, koji je ujedno bio i generalni pokrovitelj ove manifestacije. U svom obraćanju predstavnicma UABNOR Breza rekao je:

“Ovo je jedan od najznačajnijh i najsvjetlijih datuma u historiji naše zemlje, dan kada se jedna mala zemlja suprostavila planetarnom zlu, koji se zvao fašizam. Žrtve koje su pale u ratu 41-45. i 92-95. ne smiju biti nikad zaboravljene i one zaslužuju dužno poštovanje“.

Predsjenik UABNOR Breza se zahvalio na prijemu kod načelnika općine Breza.

Svečano obilježavanje ovog, jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, se nastavilo sa polaganjem cvijeća delegacije općine Breza, UABNOR Breza i UABNOR Ilijaš na Spomen kosturnici i odavanjem pošte palim borcima NOR-a 41-45. i žrtvama fačističkog terora.

Poslije su se delegacije uputile prema šehidskom mezarju gdje su položili cvijeće i učenjem fatihe odali počast poginulim borcima OOR 1992-95.

Po završetku polaganja cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima 41-45. i 92-95. prisutni su u sali Radničkog doma Breza, prisustvovali kulturno-zabavnom progamu.

Prisutnim se obratila uime općinskog načelnika Breza Meliha Beširević koja je dala podršku ovoj manifestaciji i zahvalila se na pozivu. Predsjednik UABNOR-a Breza Sabahudin Dizdarević u svom obraćanju još jednom ukazao na istorijski značaj 27. jula 1941. godine, kada su se narodni i narodnisti bivše Jugoslavije podigli antifašistički ustanak i potrebu njegovanja antifašističkih i slobodarskih tekovina putem prenošenja istine o NOB-u na mlađa pokoljenja.

Po završetku zvaničnog programa za sve prisutne organizovano je druženje na planinarskom domu „Buduželj“.

Proudly powered by WordPress