Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mladići iz Olova žele prodavati poskoke misterioznom kupcu iz BiH

Nakon priče o neobičnom zanimanju jednog Bosanca, koji kupuje poskoke u poslovne svrhe, “Avazovom” portalu javila su se tri mladića iz Olova koji, ni manje ni više, iz hobija hvataju i skupljaju zmije. Željeli su stupiti u kontakt sa misterioznim kupcem poskoka, koji je trojici Olovljana, kako kažu, dao ideju da unovče svoj hobi.

Koristan hobi

zmija2Naime, radi se o Sulejmanu Čolakoviću, Admiru Kišiću i Admiru Muratoviću, koji u slobodno vrijeme obilaze razne lokacije u Olovu, ali i drugim gradovima u BiH, u potrazi za zmijama. Njihov hobi je više nego koristan svakome ko se boji ovih gmizavaca.

– Inače jako volimo zmije i zbog toga smo ih počeli hvatati i izučavati. Najviše hvatamo šarke i bjelouške, koje nisu otrovne. Međutim, vidjevši oglas u “Dnevnom avazu“, odlučili smo da krenemo hvatati i poskoke, i prodavati ih – kazao je za naš portal Čolaković.

Zmijski otrov

zmija2Ovi mladići pojasnili su nam da se poskok prepoznaje po izraslini na vrhu njuške, a inače se nalazi u kamenjarima i njihovoj blizini.

Nije nam poznato da li su Olovljani stupili u kontakt sa kupcem poskoka, koji je obećao da će čitaocima “Avaza” otkriti šta radi sa ovim zmijama kada krene u relizaciju poslovnog plana.

Kao što smo ranije pisali, može se pretpostaviti da on kupuje zmije zbog otrova zmija4koji se osim za proizvodnju protuotrova, koristi i u alternativnoj medicini u liječenju bolesti poput raka i dijabetesa.

Otrovnice u BiH

U BiH postoji čak 14 vrsta zmija. Od toga su tri vrste prave zmija3otrovnice, i to poskok, šargan i balkanski šargan. One se razlikuju po trouglastoj glavi. Pored njih, postoji i zmija mačijih očiku koja jre poluotrovnica.

Proudly powered by WordPress