Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Pogledajte kako je nastala izložba HAD ekipe o kojoj priča cijela BiH…

Tokom protekle sedmice cijela Bosna i Hercegovina i svi njeni mediji brujali su o jednoj maloj visočkoj priči, koja je ubrzo prerasla granice naše države i proširila se cijelom Europom. Naime, riječ je o trojici mladih umjetnika iz Visokog, članovima samozvane HAD ekipe, koji su svojevrsnim street art-om podigli cijelu BiH “na noge”.

Izložba “Walls”, djelo Muhameda Bešlagića – Hame, Anela Lepića i Damira Sarača, prvo je wallcut djelo u regionu, a prema riječima ovih mladih umjetnika, koliko su oni upoznati, ovo je prva izložba ovakve vrste i u samoj Europi. Upravo zbog tih činjenica, ali i zbog samih slika koje su izložene u starom silosu kompanije Klas d.d. u Visokom i koje su same po sebi vrhunska umjetnička djela, ova izložba je postala senzacija u cijelom regionu, te svi ljudi proteklih sedam dana bruje o magičnim umjetničkim djelima koja su uklesana u zidove jednog silosa u Visokom.

Ipak, kako to uvijek i biva iza uspjeh uvijek stoji veliki i mukotrpan rad, što je dobro poznati ovim, sada već slavnim momcima, koji su zaista u teškim uslovima stvarali umjetnost prvi put viđenu u našim krajevima. Radovi na samom čišćenju prostorija silosa, a zatim i na pripremi slika koje su trebale biti izložene posljednju noć festivala kreacije i umjetnosti Many Men Show u Visokom oduzele su zaista mnogo vremena ovim momcima, koji su gotovo 3 mjeseca spremali ovu senzacionalnu izložbu, prvenstveno za svoje sugrađane, ali zatim i za cijelu bh. javnost.

U razgovoru sa HAD ekipom saznali smo da im je najveći problem, pored svih ranije navedenih, bio nedostatak električne energije, odnosno, osvjetljenja u prostoru u kojem su pripremali izložbu, a zbog kratkog vremenskog perioda u kojem je izložba morala biti spremna ovi momci su radili i do kasno u noć, trudeći da svoje zamisli pretoče na zidove. U njihovom naumu da sve bude gotovo na vrijeme, kazali su nam članovi HAD ekipe, pomogao im je Kasim Kulin, čovjek čija se kuća nalazi u blizini silosa i koji je bezrezervno pružio podršku ovim momcima u njihovom naumu da stvore izložbu o kojoj će svi pričati.

Naravno, pored Kasima, ovi momci su nam kazali da duguju i veliku zahvalnost gospodinu Rusmiru Hrviću prvom čovjeku AS grupacije, koji im je ustupio prostor silosa za izradbu izložbe, kao i organizacionom odboru MMS festivala u okviru kojeg su oni prikazali svoja djela i zaintrigirali javnost.

Ali, pripremiti jednu ovakvu izložbu i pokazati javnosti kako je sa minimalnim resursima i u lošim uslovima, uz mnogo volje i rada, moguće svaki prostor pretvoriti u jednu, svojevrsnu umjetnost, bilo je izuzetno teško. Redakcija našeg portala donosi vam ekskluzivno fotografije koje su nastale tokom gotovo 3 mjeseca izrade ove izložbe, kao i način na koji su ovi mladi momci pripremali sve svoje radove za izložbu.

Proudly powered by WordPress