Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Domu zdravlja u Brezi nedostaju dva sanitetska vozila za prevoz pacijenata na dijalizu u Visoko i Zenicu

Dom zdravlja u Brezi već duže vrijeme suočava se sa ozbiljnim problemima u radu, zbog nedostatka sredstava za nabavku sanitetskih vozila. Direktor Nisad Šabanović kaže da su Domu zdravlja hitno potrebna  dva sanitetska vozila.

“Za prevoz pacijenata na dijalizu i za druge zdravstvene potrebe imamo samo jedno dotrajalo sanitetsko vozilo i ono, što me najviše brine jeste, što ne znam do kada će i ova kola funkcionisati, jer su u upotrebi skoro petnaest godina.

Prema riječim direktora Šabanovića, Domu zdravlja su hitno su potrebna dva sanitetska vozila za kućne intervencije i posjete bolesnicima, da bi mogli normalno izvršavati zdravstvene usluge. Dnevno za pomoć ljekaru se obrati hiljadu pacijenata. Radi se uglavnom o građanima teškog materijalnog stanja, svakodnevno na dijalizu u Visoko i Zenicu ide osam pacijenata.

Inače Dom zdravlja u Brezi ima 67 uposlenika, trinaest ljekara opšte prakse i tri specijalista,što je prema mišljenju direktora Šabanovića zadovoljavajuća kadrovska struktura.

Da bi donekle ublažili  teško stanje u Domu zdravlja u Brezi, nekoliko puta finansijsku pomoć je dobio od načelnika Opštine Breza Halila Tuzlića , zatim Doma zdravlja Zavidovići koji je donirao  jedno sanitetsko vozilo i zdravstvena ustanova iz Žepča koja je donirala  ultrazvuk.

I pored ovako teškog stanja u kojem se nalazi ova zdravstvena ustanova u Brezi, ljekari i ostalo medicinsko osoblje nastoje da uredno i savjesno obavljaju svoj posao.

Vjeruju da će do kraja godine barem donekle prevazići tešku finansijsku situaciju i da još ima onih koji žele da pomognu. Dom zdravlja u Brezi  će sigurno pronaći nekog donatora koji će pomoći da stanovnici opštine Breza imaju adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Proudly powered by WordPress