Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Agonija 115 radnika Frutexa iz Čelića traje 13 godina

Firma Frutex iz Čelića oborila je rekord u BiH po dužini stečajnog postupka. Agonija 115 radnika traje 13 godina, a zbog dužine postupka, koji po zakonu može najduže trajati pet godina, radnici će ostati bez svojih potraživanja za plaće i uvezivanje radnog staža.

U nekada najvećoj fabrici za preradu voća i povrća u BiH vrijeme je davno stalo. Stečaj se vodi 13 godina. U fabrici smo zatekli samo Fahrudina Ćajića i Saliha Krasnića. Hvale se da su proizvodili sokove koji su konzumirani na potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Fabriku su u ratu uspjeli sačuvati i odmah poslije rata ponovo pokrenuli. A onda je došla kriminalna privatizacija, koja je ovu fabriku, kažu, zavila u crno. “Svaki dan je jedna hladnjača maline išla u Minhen, pa dalje za Holandiju i ko zna gdje. Neki hoštapleri dođu i opljačkaju, a radnici se nemaju kome obratiti”, kaže Salih.

Pomoć su zatražili od Skupštine Tuzlanskog kantona, čija je Komisija za borbu protiv korupcije od Tužilaštva TK-a zatražila da ispita posljednji čin – sumnjivu prodaju imovine Frutexa, zbog koje bi radnici mogli ostati bez oko milion maraka svojih potraživanja. Jedinu preostalu imovinu Frutexa – pet komora – sud želi prodati kako bi podmirio toškove stečajnog postupka, a ne za uvezivanje radnog staža 115 radnika.

“Prvo je cijena komora bila 400.000 maraka. Niko se nije javio, pa su je spustili na 300.000. Sad su je procijenili na 50.000 maraka. A prava vrijednost komora je dva miliona maraka”, ističe Ćajić.

U Općini Čelić potvrđuju da ne postoje sredstva iz kojih bi se radnicima isplatila dugovanja, budući da je imovina Fructala izuzeta iz stečajne mase. “Frigos u stečaju nema nepokretne imovine. Što se tiče Frutexa u stečaju, postoji još određeni dio pokretne imovine koja će, vjerovatno, biti predmetom procjene i prodaje po Zakonu o stečajnom postupku. Ali ta imovina je neznatna”, pojašnjava pravobraniteljica Općine Čelić Lejla Hasanović.

Ovu fabriku uništila je vlast pljačkaškom privatizacijom i prodajom višemilionski vrijedne imovine različitim tajkunima koji su na ovoj lokaciji osnovali čak šest fiktivnih firmi, za koje su dobijali ogromne novce kao subvenciju sa svih nivoa vlasti. “Na jednoj adresi bili su registrovani Frigos, Frutex, Fruti, Vitnela Berivat bez osnivačkog kapitala. To se dogodilo u sudu”, kaže Krasnić.

U ponovno pokretanje proizvodnje u ovoj fabrici vjeruju predstavnici Općine Čelić, koji očekuju da će sudski spor sa slovenskim Fructalom, čija će završna rasprava biti održana 17. septembra, biti brzo završena, te će biti stvoreni preduslovi za pronalaženje povoljnog strateškog partenera koji bi mogao pokrenuti proizvodnju na koju se čeka 13 godina.

Proudly powered by WordPress