Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO “Alma Ras” u Visokom otvorila novi moderni pogon: Porodična atmosfera među radnicima

Nakon što su u junu prošle godine počeli radovi na pripremi, u Visokom je protekle sedmice otvoren novi, moderni proizvodni pogon kompanije „Alma Ras“. Posao u ovom trenutku ima 240 radnika, a još 60 radnika će dobiti posao do kraja godine, čime će kompanije „Alma Ras“ u Visokom imati 300 zaposlenih radnika, kako iz Visokog, tako i iz okolnih gradova, Ilijaša, Breze, Vareša i Kaknja. U razgovoru sa vođom projekta „Piramida Visoko“, Kemalom Hadžićem, saznali smo za koga „Alma Ras“ proizvodi u Visokom, kakvi su uslovi rada i koliko su radnici zadovoljni, ali i o tome šta ova kompanija namjerava u bliskoj budućnosti.

– Nakon pogona koje smo otvorili u Olovu, Carevoj Ćupriji, Srebrenici i Varešu, „Alma Ras“ se odlučila i na otvaranje proizvodno pogona u Visokom. Glavni razlog je taj što je Visoko poznato po kožnoj i tekstilnoj industriji , a imali smo na raspolaganju i veliki broj radnika, tako da su to bili osnovni razlozi dolaska u Visoko. Objekat se prostire na parceli od 4.000 kvadratnih metara, a investicija u opremu i uređenje objekta do sada iznosi 2,5 miliona KM.  Što se tiče same proizvodnje repromaterijal šalju naši partneri za koje radimo, a nakon što se uzorci pripreme, oni idu na šivanje u modernu šivaonu, gdje se spajaju dijelovi i gdje dobijamo visoko kvalitetan proizvod, koji se pakuje i na vrijeme transportuje prema kupcu. Do kraja godine u planu je da imamo 300 zaposlenih radnika u jednoj smjeni, s tim da će kapacitet fabrike biti 600 radnih mjesta u dvije smjene. – istaknuo je vođa projekta, Kemal Hadžić.

Proizvodi kompanije „Alma Ras“ za domaće tržište izrađuju se u Olovu, dok  je kompletna proizvodnja iz Visokog namijenjena izvozu. Godišnji kapacitet ovog pogona trenutno je 9 miliona komada, a do sada se u „Alma Ras“ prozvodnom pogonu u Visokom, proizvelo više od 3 miliona komada gotovih proizvoda koji se izvoze u zemlje Evropske Unije, a zatim i u cijeli svijet pod markicom „Made in Bosnia and Herzegovina“. U svim proizvodnim pogonima kompanije „Alma Ras“ posebna pažnja je posvećena kvalitetu proizvoda, ali ono po čemu je ova kompanija poznata, jeste i sam odnos prema radnicima, kao i želja vlasnika firme da stvori porodičnu atmosferu među uposlenicima.

– Ovdje u Visokom imamo izuzetno dobre uslove za rad. Prostori su klimatizirani, oprema moderna, a mašine na kojima se radi su nove. Stalno vodimo računa o obuci naših radnika, tako da u našoj kompaniji svaki radnik, bez obzira da li ima radno iskustvo, prolazi određenu obuku. Mi svi smo podređeni radnicima, tačnije šivačima i smatramo da je šivač najbitniji radnik u ovom proizvodnom lancu i tako se i ponašamo. Također, kao što je kompanija „Alma Ras“ porodična firma, tako želimo da i među radnicima stvorimo jednu porodičnu atmosferu, u kojoj će svi biti zadovoljni. – kazao je Hadžić.

Izgradnja novog pogona u Visokom doprinijet će daljem razvoju  privrede, ali  i pruža pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja. Iz kompanije „Alma Ras“ nemaju namjeru na ovome se zaustaviti.

– Želimo da radnici zarade što više, da nisu nezadovoljni i da rado žele da rade za ovu kompaniju, a na nama je da im obezbijedimo što bolje radne uslove. – istaknuo je na kraju Kemal Hadđić, vođa projekta „Piramida Visoko“, kompanije „Alma Ras“.

Proudly powered by WordPress