Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Donirana krv uspješno pretvorena u krvnu grupu 0 koja je univerzalni donor

Nedostatak zaliha krvi određenih krvnih grupa problem je koji zaokuplja znanstvenike već dugi niz godina, a istraživači sa Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji na dobrom su tragu da ga riješe.

Znanstvenici uključeni u istraživanje stvorili su enzim koji odsijeca šećere (antigene) prisutne u krvnim grupama A i B, čineći ih sličnima krvnoj grupi 0, koja je univerzalni donor, i mogu je primiti svi pacijenti, bez obzira na krvnu grupu.

Razlike u krvnim grupama mogu se činiti malim i zanemarivim – ljudi s krvnim grupama A i B imaju dodatnu molekulu šećera vezanu za površinu crvenih krvnih stanica, no transfuzija druge krvne grupe može dovesti do ozbiljnih posljedica.

„Proizveli smo mutirani enzim koji uspješno odsijeca šećere u krvnim grupama A i B i puno je učinkovitiji u uklanjanju podtipova A-antigena s kojim roditeljski enzim ima problema”, rekao je autor studije David Kwan.

Ovaj novi enzim stvoren je uz pomoć metode usmjerena evolucija koja uključuje umetanje mutacija u gen koji kodira za enzim te odabir onih koji su najučinkovitiji u uklanjanju antigena. U samo pet generacija, enzim je postao 170 puta učinkovitiji.

Uz pomoć ovog enzima uspješno je uklonjena većina antigena u krvnim grupama A i B, no prije nego što se počne koristiti u bolnicama, enzim mora ukloniti sve antigene jer je imunološki sustav čovjeka vrlo osjetljiv te čak i najmanje količine antigena mogu pokrenuti reakciju koja može dovesti i do smrti.

„Ovaj način nije novost, no dosad smo trebali mnogo više enzima da bi postigli ovakve rezultate pa to nije bilo praktično. Sada sam uvjeren da na ovaj način možemo dogurati puno dalje”, rekao je profesor na Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji Steve Withers.

Proudly powered by WordPress