Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Emin Šehić iz Kaknja kreator popularne igrice Mace Roll

Emin Šehić iz Kaknja uspješni je student treće godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odsjek za računarstvo i informatiku.

O Eminu, odnosno njegovim programerskim poduhvatima smo već pisali u nekoliko navrata. Emin je prije nekoliko godina pobijedio na Burch olimpijadi zajedno sa svojim sugrađaninom Saidom Sikirom, a potom se takmičio i na projektu Otkucaji.net sa aplikacijom Instadia za poboljšanje zdravstvenog sistema. Kako Emin kaže u razgovoru za Kaportal.ba, programiranje je zavolio još u srednjoj školi, kod profesora Seada Delića. Interesovanje za programiranjem od tada je samo raslo.

Eminov posljednji projekat nosi naziv Mace Roll. Radi se o arkadnoj igri za Android operativni sistem.

– Igra je izrađena u Unity 3d-u. Igrač kontroliše bodljikavu loptu i nastoji sakupiti što više novčića, te tako otključati naredne nivoe igre. Svaki novčić mora biti pokupljen u određenom vremenu, što igri daje na dinamičnosti. Na putu do cilja, igrač se susreće sa raznim preprekama, ali i bonusima, kao što je staklo, čije je razbijanje izuzetno interesantno.- kaže Emin u razgovoru za Kaportal.ba.

Igra je već hit na društvenim mrežama među Kakanjcima. Ovo je i prva kakanjska android aplikacija.

Emin je ovu igru, kako kaže, radio mjesec dana i izrada je zahtjevala mnogo strpljenja, jer u nekim momentima stvari nisu radile u skladu sa očekivanjima. Ipak, na kraju je, uz mnogo uloženog truda, uspio da sam završi igru.

– Budući da su prve reakcije igrača pozitivne, nadam se uspjehu aplikacije, kako u BiH, tako i šire. Trenutno pripremam još par aplikacija koje nisu igre, a koje će biti društveno korisne i poboljšati neke aspekte života u BiH.- kaže Emin.

Eminov primarni cilj u budućnosti je završiti bachelor studij, te upisati i završiti master studij na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

-Želim se što više usavršiti na polju programiranja, te naravno izraditi još mnogo aplikacija, jer ovo je samo početak, završio je Emin.

Proudly powered by WordPress