Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Najviše se isplati učiti španski, kineski, ruski…

Poznati internet-servis “OneHourTranslation.com”, putem kojeg se može zaraditi uz znanje stranih jezika, napravio je spisak jezika za kojima najbrže raste potražnja u svijetu prevođenja i koje se najviše isplati učiti.

Na listi se nalazi šest stranih jezika koje ova stranica preporučuje da naučite ako već niste. Na prvom mjestu je španski, a kako se navodi, zahvaljujući ekonomskim i privrednim prilikama, sve češće se javlja potreba za znanjem tog jezika. Tržišta Meksika, Argentine, Čilea, Perua, Kolumbije, Venecuele i Španije zahtijevaju poznavanje jezika koji ima iste korijene kao i engleski pa ga je lakše naučiti.

Na drugom mjestu je portugalski, a za njega se navodi da je već postao četvrti najprevođeniji jezik na ovom popularnom servisu. Treći je kineski jezik. Ogromno kinesko tržište mnogima predstavlja velik izazov, bilo da se radi o uvozu ili izvozu, pa se u učenje tog jezika svakako isplati ulagati.

Na listi se našao i ruski jezik, uz obrazloženje da se oko 300 miliona govornika veoma plodonosnog tržišta nametnulo kao izuzetno dobar razlog za njegovo učenje. Sljedeći je arapski, a opravdanje je da stotine miliona ljudi širom svijeta govore upravo taj jezik. S obzirom na razvoj brojnih segmenata privrede i ekonomije, otvara se tržište brojnim kompanijama koje tamo mogu naći poslovne prilike.

Popularan i njemački

Posljednji s ove liste je njemački jezik, a navodi se da, s obzirom na to da Nijemci uspješno upravljaju jednom od najstabilnijih ekonomija na svijetu, njihov jezik s razlogom postaje sve popularniji i traženiji.

Proudly powered by WordPress