Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Analiza: U susret prvoj sjednici Općinskog vijeća Visoko u posljednjoj godini mandata

Nakon jednomjesečne ljetne pauze, zbog godišnjih odmora, nastavlja se sezona održavanje sjednica Općinskog vijeća Visoko, a već ovog vikenda nas očekuje održavanje 30., redovne sjednice OV Visoko.

Naravno, kao i svaka do sada i ova sjednica ima neke zanimljivosti, pa ćemo nakratko proći kroz sve tačke dnevnog reda i posebno se osvrnuti na one najzanimljivije.

Iako neuobičajeno, vrlo zanimljivo će biti već na samom početku sjednice kada će vijećnici imati priliku da raspravljaju i odlučuju o sudbini urbanističkog projekta “Centar”, koji je svojevremeno izazvao dosta polemike, te će zasigurno biti jedan od glavnih “kamena spoticanja” ovomjesečne sjednice OV, a sukladno tome ista sudbina bi mogla zadesiti i tačku broj dva, tj. regulacioni plan “Grad” Visokom, o čemu je mnogo puta razgovarano u široj i užoj javnosti.

Zanimljive će biti i dvije tačke pod rednim brojevima 4 i 5, koje govore o aktivnostima JKP “Visoko” Visoko, odnosno o proširenju djelatnosti ovog preduzeća i potvrdi cjenovnika, a budući da znamo da se reformirana JKP “Visoko” često nađe na udaru opozicije i tačka broj 4 je potencijalna za duge rasprave.

Nakon ove tačke uslijedit će vjerovatno smirivanje strasti kroz tačku o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od značaja i interesa za BiH.

Posebno zanimljiva tačka je ona na broju 7, koja govori o provođenju tzv. reforme javnog sektora u Visokom, a ovog puta na udaru je Nadzorni odbor JP “Veterinarska stanica”, d.o.o. Visoko, u kojoj su se desila najveća previranja prilikom promjene uprave za vrijeme reforme javnog sektora, ali i u kojoj se, očigledno, još uvijek nije završila saga oko imenovanja novih upravljačkih kadrova.

Na kraju, sjednica će vjerovatno biti dovedena do usijanja raspravama u tačkama broj 8 i 9, od kojih će se u okviru prve navedene raspravljati o polugodišnjem Izvještaju o realizaciji programa OV Visoko, za period I – VI 2015. godine, sa osvrtom na zaključke OV Visoko. Utoliko zanimljivije će biti što smo u ovom sazivu vijeća, kao uostalom i u prethodnim sazivima, imali veliki broj neodgovorenih vijećničkih pitanja i inicijativa koje nisu realizirane, onda će izvještaj o radu ovog saziva OV u prvih pola godine zasigurno doživjeti mnogo kritika, posebno iz opozicionih redova, jer je prvi dio ove godine obilovao previranjima u aktuelnoj vlasti i vladajućoj političkoj partiji, što je dovelo do zaboravljanja primarnih funkcija i njihove svrhe.

Uz sve to, uzmemo li u obzir zvaničnu statistiku da je samo 6 vijećnika učestvovalo na svim sjednicama OV-a ove godine, kao i to da čak tri vijećnika nisu upisala nikakva učešća na ovih 6 održanih sjednica možemo kazati da će pravo rasprave u okviru ove tačke imaju samo pojedinci. Također, ukoliko imate priliku prisustvovati sjednicama OV-a ili ih pak gledate na RTV Visoko diskutabilno je i ova učešća uzeti za ozbiljno, budući da pojedinci vijeće koriste za samopromociju, ili jednostavno govore nevezano sa tačkama dnevnog reda, ili se pak to “učešće” vodi tek onako zbog jedne-dvije rečenice u toku cijele sjednice. Sve u svemu, realan broj onih koji ne učestvuju u radu OV-a je mnogo veći od onog prikazanog.

ov statistika

Na kraju i tačka broj 9, u okviru koje će biti predstavljen Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Visoko za prvih šest mjeseci tekuće godine biti će poseban šlag na kraju ove vijećničke torte, u kojoj će opozicija imati zasigurno mnogo pitanja za vladajuće opcije o utrošku novca ove godine, kako onog što je evidentno prikazano na terenu kroz infrastrukturne radove, tako i onog koji je dio različitih sistemskih troškova.

Sve u svemu, veoma zanimljiva sjednica Općinskog vijeća je pred nama, te je pitanje kako će vijećnici uspjeti odgovoriti na zadatke koji su pred njima u posljednjoj godini mandata, budući da građani i nisu pretjerano zadovoljni oni što se sprovede na terenu, a što se direktno tiče egzistencije njih i njihovih porodica, te stvaranja normalnog ambijenta u općini Visoko, osjećaja sigurnosti i dobrog životnog okruženja, što je posljednjih godina na veoma niskim granama u našem gradu.

Ostalo je još veoma malo vremena da pokušaju uspješno opravdati povjerenje građana koje im je dato na prošlim lokalnim izborima.

Proudly powered by WordPress