Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hoće li danas biti ukinut “bijeli hljeb” i naknade za rad u komisijama?

Poslanici Predstavničkog doma danas su raspravljali i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH (drugo čitanje), a čiji je predlagač Damir Arnaut (SBB), piše novinska agencija Patria.

Arnaut je kazao da je zakon prošao sve komisijske faze i da ukoliko danas bude usvojen, konačno će biti ukinut tvz. bijeli hljeb.

– Zadovoljan sam onim što je Komisija za finansije i budžet uradila, a to je da prioritet da interesima građana, a to je smanjenje potrošnje, a ostavili su po strani entitetska prava.  Želim napomenuti da je Komisija dostavila dva amandmana i da su oni potpisani od strane sedam članova Komisije, a nakon što su kolege Pandurević, Sokolović, Isaković odustali od svojih amandamna – istakao je Arnaut.

On je dodao da se nada da će konačno bijeli hljeb i naknade na rad u komisijam u radnom vremenu konačno biti ukinuti.

– Kao zaključak želim podjsetiti da sa zakonom o ukidanju bijego hljeba i ovim prijedlogom za ukidanje naknada ostavarit ćemo sumu dalkeo veću nego onu što nas četverica iz Kluba SBB-a zaradimo. Zamislite da svaki poslanik tako uradi, mi ne bismo ništa koštali – dodao je Arnaut.

Momčilo Novaković, kazao je da ima niz dilema u vezi ovog zakona, a to je da su zadužili Vijeće ministara da donese cjelovit tekst o ovom Zakonu.

– Parcijalni zakoni ne rješavaju cjeloviti problem. Da li ovakav način rada znači da ćemo sljedeće sedmice imati novi zakon i izmjenama i dopunama, pri tome ne vodeći računa da sve cjelovito sagleda. Drugo što mi nije jasno jeste princip radnog vremena. Je li jedino radno vrijeme princip za nečiju zaradu – istakao je Novaković, kazavši da se mora poštovati i princip pravednosti.

Proudly powered by WordPress