Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vareš: Putovanje kroz pećinu Ponikve, saobraćajni znak “Šišmiši u pećini”

Gradić Vareš u Bosni i Hercegovini pridružio se ove godine kampanji “Evropska sedmica mobilnosti”.

Tako je taj gradić postao dio velike porodice gradova koji će se tokom kampanje uključiti u nove načina putovanja.

Pećina/tunel Ponikva je idealno mjesto na kome se može pokazati da putovanje može biti korisno, sigurno, zabavno, edukativno, zanimljivo i ekološki prihvatljivo – saopćio je Centar za krš i speleologiju Sarajevo.

U utorak, 22. septembra, aktivisti nevladinih organizacija iz Vareša i Sarajeva će na ulazu u pećinu/tunel Ponikva postaviti saobraćajni znak „Šišmiši u pećini“.

– Zamolićemo vozače da smanje gas na minimum dok prolaze kroz pećinu/tunel. Tako ćemo smanjiti zagađenje u pećini, smanjiti mogućnost sudara šišmiša i automobila, povećati bezbjednost saobraćaja.

Za sve koji budu htjeli da napuste automobil i prođu pješke pećinu, na usluzi će biti vodiči volonteri koji će pružiti informacije o nastanku pećine Ponikva, nađenim kulturama i podzemnoj fauni – najavio je Centar za krš i speleologiju Sarajevo.

Taj centar već godinama istražuje u kompleksu kamenolom „Stijene“ – pećina Ponikva.

Pronađene kosti pećinskog medvjeda stare oko 50.000 godina, ostaci kulture paleolitskih lovaca stari oko 15.000 godina, nalazi keramike iz predhistorije, morfološka raznolikost pećine (aktivni i fosilni kanali, ponorska zona) i biodiverzitet podzemne faune pokazuju raznolikost i vrijednost prirodne i kulturne baštine ovog prostora.

Pećina je stanište nekoliko vrsta šišmiša, između ostalih i jedno od nekoliko staništa širokouhog šišmiša, rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.

Građani zemalja Evropske unije, Brazila, Argentine, Kanade, Tajvana, Japana, Turske i Bosne i Hercegovine od 16. do 22. septembra učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM).

Proudly powered by WordPress