Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dom zdravlja – Zenica: Savjeti za pacijente

Gripa i prehlada

U zimskom periodu, najčešći zdravstveni problem su prehlada i gripa.

Prehlada i gripa prenose se kapljičnim putem i dodirom, zbog čega je potrebno da se izbjegavaju veliki skupovi u zatvorenim prostorijama, te rukovanje sa većim brojem ljudi.

U cilju prevencije, predlaže se između ostalog, provjetravanje prostora u kome se boravi, upotrebljavanje jednokratnih papirnih maramica, te redovno pranje ruku.Potrebno je da se jede što više svježeg voća i povrća.

Za starija lica iznad 65 godine, hronične bolesnike, trudnice, predlaže se obavezna vakcinacija protiv gripe, jer se na ovaj način mogu umanjiti simptomi i rizik mod dodatnih komplikacija.

Ukoliko se zarazite sa virusom gripe ili prehlade, ne morate odmah da idete kod doktora medicine, već to možete uraditi ukoliko Vam se zdravstveno stanje ne poboljša nakon nekoliko dana.

Također, upoznajemo Vas da kada imate gripu ili prehladu, da od doktora medicine ne tražite da Vam propiše antibiotike, obzirom da isti ne djeluju na viruse, te jer se nepotrebnim i čestim uzimanjem istih stvara otpornost organizma na antibiotike, koji neće biti djelotvorni kada bude potrebe za uzimanjem antibiotika.

Proudly powered by WordPress