Ljudi nisu svjesni koliko je dunja ljekovita i koliko su zdravi ne samo njen plod, nego i semenke, sok, slatko, kompot ili čaj od dunje.
Stablo dunje nalikuje stablu jabuke, visine je 5 do 7 metara, a može biti u obliku grma. Listovi su slični jabuci, a cvetovi veliki, svetlocrvene boje. Cvjeta u maju i junu, a plodovi su zreli krajem jeseni.
Plod dunje može imati oblik jabuke ili kruške, “grbav” je, zlatnožute boje, pokriven dlačicama. Dunja potiče sa Kavkaza, raste u Aziji i Evropi, na rubovima šuma, a ima je i u primorju.
Zbog svojih ljekovitih osobina, dunja je poznata od davnina u mitologiji i narodnim predanjima kao simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti, neprolaznosti…
Od dunje su ljekoviti plod, list i seme. Ukoliko dunja nije prskana hemikalijama, onda se njena kora može koristiti za pripremanje lekovitog čaja.
Obloge od dunje (plod, kora, list…) koriste se za lečenje: otvorenih rana, opekotina, ispucale kože ili bradavica.
Sastojci dunje se koriste i u kozmetici.
Ljekoviti sastojci
Plod dunje sadrži sledeće korisne sastojke:
- amigdalin
- bakar
- biljna vlakna
- biljne masti
- bioflavonide
- vitamine B2, B3 i B6
- vitamin C
- gvožđe
- glikozid
- emulzin
- etrična ulja
- jabučnu kiselinu (i druge kisleine)
- kalijum
- mangan
- natrijum
- pektin
- proteine
- tanin
- cink šećere (raznih vrsta)
Ljekovito dejstvo
Dunju treba koristiti kao lijek ili kao pomoćno sredstvo kada su u pitanju sljedeće bolesti i tegobe:
- akne
- anemija
- bolesti grla i nosa (krajnici)
- bronhitis
- grčevi u želucu
- grip i prehlada
- dijareja
- ekcem
- zadah iz usta
- infekcije kože
- jačanje imuniteta
- kašalj i kijavica
- neke vrste raka
- nervoza
- nesanica
- opekotine
- problemi sa želucem i organim za varenje
- problemi sa kožnim bolestima
- razne infekcija
- sinuzitis
- sindrom nadraženih creva
- skorbut
- upale organa za disanje
- pospešuje rad žuči, želuca i crijeva
- ubrzava zarastanje rana
Zaključak
U svijetu se dunja sve više koristi u ishrani. U našim krajevima je ranije dosta i uzgajana i korištena, a poslednjih godina je nepravedno zapstavljena.
Zato savetujemo da u svoj jelovnik dodate dunju kao voće, desert, ili da češće koristite proizvode od dunje, naročito kao dodatak ishrani dece.