Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Aidine kuhinje: Upoznajte citruse – Limun

Limun je voćka koja je prisutna na našem stolu tokom cijele godine. Ljeti u hladnim i osvježavajućim limunadama, a zimi neizostavni dio uz tople čajeve.
Koristimo ga za pripremu raznih slastica i kolača, a i nezaobilazni je sastojak u salatama.
Prva asocijacija, kada se spomene vitamin C, je upravo limun, međutim ovo voće je bogato i mnogim drugim vrijednostima.
Limun pomaže u liječenju prehlade, dobar je u spriječavanju kašlja i kihanja.
limunZato je uvijek dobro imati ga pri ruci.
Također jača krvne sudove, nokte, kosu, podstiče rast ćelija, te je dobar u topljenju masnoće.
Limun se također upotrebljava u kozmetici i preparatima za njegu kože, te za pravljenje parfema.
Za pripremu ukusnijih slanih i slatkih jela neizostavan je baš limun, samo malo naribane korice limuna će naše biskvite učiniti boljim i ukusnijim.
Par kapi limunovog soka će krompir salatu učiniti odličnim prilogom uz ribu, ali i kao samostalno jelo krompir salata će biti ukusna i zdrava.

Krompir salata s limunom
Sastojci:
– par komada kromira,
– 2 mlada luka,
– 100 ml maslinovog ulja,
– 2 kašike isjeckanog kopra ili 60 ml soka od limuna,
– so

citrusPriprema:
Krompir oguljen i isječen na kolutove kuhati u vodi 45 minuta, pazeći pri tome da nam se ne prekuha.
Ocijediti vodu, zatim dodati i ostale sastojke.
Salata se može služiti hladna ili topla.

Proudly powered by WordPress