Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amel Tuka apsolvent je na Mašinskom fakultetu u Zenici

Amel Tuka paralelno je trčao dvije utrke – jednu na atletskoj stazi, a drugu na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Mladić koji je uspio upisati ime BiH u svjetsku listu atletike, usrećiti građane svojim sjajnim rezultatima, odazvati se brojnim humanitarnim akcijama i uspješno polagati ispite na zahtjevnom tehničkom fakultetu svakako zaslužuje poštovanje i podršku zajednice.

Budući inžinjer mašinstva Amel Tuka stanar je Studentskog centra u Zenici. Sve obaveze je izvršavao na vrijeme. U Domu je, priča osoblje, prvi ustajao, a nakon učenja u čitaonici, doručka i predavanja na fakultetu – u poslijepodnevnim satima uslijedili bi treninzi na atletskoj stazi. Ipak, uvijek je imao vremena da stane i popriča s ljudima.

Njegova “zlatna bronza”, kako u šali zovu medalju kojom je obradovao građane BiH, obasjala je srca mnogih, ali i dala nadu da se prave vrijednosti ipak cijene u ovoj zemlji. Vidljiv je interes djece za odabir atletike kao sporta, ali i mladih za odabir studija mašinstva. Kao pravi sportista, Amel je znao postaviti cilj.

“Prvo sam želio da budem prvak države, pa da budem prvak Balkana, pa da uđem u reprezentaciju, pa da budem prvak Evrope… Da mi je neko prije dvije godine rekao da ću osvojiti medalju na svjetskom prvenstvu, možda bih mu se i ja sam nasmijao. Bitno je bitno postaviti ciljeve, da se ide stepenicu po stepenicu”, kaže, naš slavni atletičar.

I nakon 6 godina napornog rada stigla je medalja. To savjetuje i studentima – da ne razmišljaju odmah o zaposlenju i konačnom ishodu, nego da polažu ispit po ispit.

Iako su profesori imali razumIjevanje za njegove sportske obaveze, nikada nije iskorištavao njihovu naklonost.

“On je uvijek govorio da sve želi postići svojim radom i trudom i da mu ne trebaju drugi ustupci – zbog toga ga i ja i ostale kolege posebno cijenimo”, ističe doc. dr. Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Prof. dr. Amra Talić-Čikmiš, prodekanesa za nastavu i studentska pitanja, naglašava Amelovu nadarenost i za tehničko crtanje: “Na prvoj godini nije bilo puno govora o tim nekim sportskim uspjesima – ja sam tada osjetila da on to ima u sebi i da može ovaj tehnički studij završiti bez problema”.

I prvi dan akademske godine Amel Tuka se s katedre obratio brucošima Mašinskog fakulteta – podsjetio ih je da je su odabrali, kako je kazao, najozbiljniji fakultet u BiH, zatraživši od njih da se tako i odnose prema njemu.

Zbog najboljih ljudskih osobina koje ga krase, Amel Tuka je pokazao da se može biti najuspješniji, a ipak stajati čvrsto na zemlji – biti dobar sportista, ali i student – voljeti ljude i domovinu u kojoj živiš i činiti sve što se može za bolju budućnost naše djece.

Proudly powered by WordPress