Pitate li se, jesu li ribe iz konzerve jednako zdrave kao i svježe?
Uzimajući u obzir stavove stručnjaka iz američkog državnog poljoprivrednog centra (United States Department of Agriculture’s National Nutrient Database) odgovor je potvrdan. Ribe u konzervi znači, imaju isto onoliko zdravih sastojaka kao i svježe. “S tim da je potrebno kombinovati svježu i konzerviranu, budući da gore navedeno ima svoje pozitivne ali i negativne strane.”
Konzervirane ribe su jeftinije i lakše dostupne za razliku od svježih, isto tako, njihov rok trajanja je daleko duži. Istina je da imaju više masti, soli i nemaju takav okus kao svježe. Ribe, koje su namijenjene za kuhanje, su uglavnom ulovljene u njihovom prirodnom okruženju. Dakle, nisu kao svježe koje možete kupiti u trgovinama – uzgajane. Isto tako, u nekim vrstama gojene ribe je znatno više otrovnih materija nego kod onih ulovljenih u divljini.
Tako kod konzervirane ribe, kažu da ima više kalcija nego kod svježe ribe jer u konzervi se kosti ribe omekšaju i mogu se jesti s tim im se povećava njihova vrijednost, kaže Kristin Kirkpatrick.
Ako se već odlučite za ribe u konzervi, izaberite one koje su u maslinovom ulju, ne one u vlastitom soku jer prve imaju dosta više omega 3 masnih kiselina. Ulja pomaže očuvati više hranjivih sastojaka u ribi za razliku od vode.
Važno je da tijelu osigurate unos masnih kiselina omega 3. Ako vam riba u konzervi nudi tu mogućnost, odlučite se za nju. Tako tijelu nećete uskratiti hranjive sastojke koje osiguravaju ribe.
Ipak, svoj meni obogatite i svježim ribama, uspostavite ravnotežu.