Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Detalji dogovora Radončića i Izetbegovića: SBB-u trebaju pripasti četiri ministarske funkcije u Vladi FBiH?

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić u Predsjedništvu BiH održali su treći sastanak na kojem su dogovorili koalicionu saradnju u nastavku mandata

To je potvrdio Izetbegović na pres-konferenciji, navodeći da će koalicija SDA-SBB prije svega “startovati s pozicije gdje postoji problem – nepotpuna Vlada FBiH te će se proširiti na Vladu KS i moguće na državni nivo”.

Izetbegović je najavio je da će se u narednim danima raditi na tekstu koalicionog sporazuma, a da će u idućoj sedmici biti održan sastanak delegacija.

Naglasio je da će se 34 poslanika u Federalnom parlamentu koji čine blok SDA, SBB, Stranka za BiH, A-SDA fokusirati na implementaciju Reformske agende, strukturalni dijalog te na kreiranje novih radnih mjesta.

-Što se tiče Stranke za BiH trudit ćemo se da održimo dogovor koji nije potpisan ali je za nas obavezujući – kazao je Izetbegović.Potrcrtao je da “nikada ni s HDZ-om BiH ni s SBB nije bilo nikakvih nagovještaja da može doći do pregovora sa Savezom za promjene”.

-To će biti potvrđeno na sastanku HDZ-a, SDA i Saveza za promjene krajem ove ili početkom iduće sedmice – dodao je Izetbegović.

Radončić je nakon sastanka izjavio da je dogovoreno da koalicioni savez SDA-SBB ide u vlast na svim nivoima.

Po njegovim riječima, razgovori između SDA i SBB su u veoma kvalitetnoj fazi u cilju deblokade procesa, postizanja efikasne vlasti i bavljenja ekonomskim reformama, te NATO i EU integracijama.

S obzirom na činjenicu da, kako je naveo, SBB ima veći koalicioni kapacitet od DF-a, Radončić je izrazio očekivanje da SBB-u trebaju pripasti četiri ministarske funkcije u Vladi FBiH koje su ranije obavljali ministri DF-a.

– Druga smo najjača stranka u Federaciji. Prema tome to je očekivani epilog oko kojeg se nećemo svađati – ustvrdio je Radončić dodajući da bi koalicioni spoorazum naredne sedmice mogao biti potpisan.

Proudly powered by WordPress