Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zenica: Počinje grijanje, prognoze za novu sezonu nisu povoljne

Sezona grijanja u Zenici trebala bi startati od danas, 15. oktobra. U pogonu Energetika kompanije ArcelorMittal trenutno je u funkciji jedan kotao, a drugi bi, nakon okončanja remonta, trebao biti potpaljen iduće sedmice. Po svemu sudeći čeka nas još jedna neizvjesna i teška zima.

U pogonu Energetika kompanije ArcelorMittal Zenica trenutno je u funkciji jedan kotao. Zbog tehničkih problema, proizvodnja u ovoj kompaniji bila je u zastoju oko dvije sedmice i tek se postepeno puštaju u rad pojedini pogoni.

Prema riječima Emira Krge, direktora Energetike, u skladu sa postepenom normalizacijom i puštanjem pojedinih proizvodnih pogona u funkciju, odvijat će se i proizvodnja toplinske pare.
Potpaljivanje drugog kotla, nakon okončanja remonta, moglo bi uslijediti naredne sedmice. Razlog za kašnjenje u remontu je loše stanje kotla jedan.

Naš sagovornik podsjeća da rad samo jednog kotla ne može zadovoljiti potrebe daljinskog grijanja grada. Normalizacija rada Visoke peći i Čeličane, mogla bi značiti povoljnije stanje sa proizvodnjom tople pare. U skladu sa našim mogućnostima, kaže Krgo, bit će distribuirana toplotna energija za grad. Prognoze za novu sezonu nisu povoljne.

Proudly powered by WordPress