Mandarina je voće iz porodice citrusa.
Njena se narančasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške.
Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova.
Porijeklom je iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlo-narančastoj odjeći mandarina, drevnih kineskih javnih službenika, jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama.
Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u devetnaestom stoljeću pristigla u Europu i Sjevernu Ameriku.
- Sastav i ljekovitost mandarine
Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.
Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine.
Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva.
Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice.
Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe.
Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka.
Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom.
Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.
Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.
Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest posto preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu razine tekućine u tijelu i reguliranje krvnog pritiska.
Sadrži i 44 mg odnosno četiri posto dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.
- Idealna namirnica za vitku liniju
Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima.
Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam posto dnevne preporučene vrijednosti.
Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg holesterola u krvi.
Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sistema, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprječavaju osjet gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima.
Mandarina se sastoji od 85 posto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam.
Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorija i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.
Blagodati mandarine:
- štiti od mnogih vrsta raka
- sprečava starenje kože
- pomaže u zacjeljivanju rana
- jača imunitet
- štiti od degenerativnih bolesti
- pomaže u sprečavanju artritisa
- ubrzava metabolizam
- smanjuje apetit
- pomaže u očuvanju vida