Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ljekovitost mandarine

Mandarina je voće iz porodice citrusa.
Njena se narančasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške.
Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova.
Porijeklom je iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlo-narančastoj odjeći mandarina, drevnih kineskih javnih službenika, jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama.
Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u devetnaestom stoljeću pristigla u Europu i Sjevernu Ameriku.

  • Sastav i ljekovitost mandarine

mandarinaMandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.
Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine.

Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva.

Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice.

Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe.

Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka.

Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom.

Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.

Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.
Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest posto preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu razine tekućine u tijelu i reguliranje krvnog pritiska.
Sadrži i 44 mg odnosno četiri posto dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.

  • Idealna namirnica za vitku liniju

Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima.
Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam posto dnevne preporučene vrijednosti.

Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg holesterola u krvi.

Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sistema, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprječavaju osjet gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima.

Mandarina se sastoji od 85 posto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam.

Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorija i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Blagodati mandarine:

  • štiti od mnogih vrsta raka
  • sprečava starenje kože
  • pomaže u zacjeljivanju rana
  • jača imunitet
  • štiti od degenerativnih bolesti
  • pomaže u sprečavanju artritisa
  • ubrzava metabolizam
  • smanjuje apetit
  • pomaže u očuvanju vida
Proudly powered by WordPress