Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

BiH mora preko reprezentacije Republike Irske do Francuske

Nogometna reprezentacija BiH će u baražu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine igrati protiv reprezentacije Republike Irske, odlučeno je današnjim žrijebom u Nyonu.

Žrijeb baraža za EP:

Ukrajina – Slovenija
Švedska – Danska
BiH – Irska
Norveška – Mađarska

Fudbalska reprezentacija BiH do baraža je stigla kao trećeplasirana reprezentacija u svojoj grupi B. Ispred nje su bili Belgija i Vels, koji su se direktno plasirali na EP.

S obzirom na loš start kvalifikacija i svega dva osvojena boda nakon četiri kola, plasman u baraž se može okarakterisati kao veliki uspjeh za BiH. Poslije četvrtog kola Safeta Sušića je na klupi bh. fudbalera zamijenio Mehmed Baždarević i u preostalih šest utakmica uspio ostvariti pet pobjeda i poraz, te se domoći treće pozicije.

Prve utakmice baraža igraju se u periodu između 12. i 14. novembra, a revanši od 15. do 17. Selekcija koja tokom žrijeba bude prva izvučena igra prvi susret na domaćem terenu.

Žrijeb grupa za Euro 2016. održat će se 12. decembra u Parizu. Ovo je prvi put da na EP-u igraju 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri tima. Ukoliko prođe baraž, BiH će biti u drugom “šeširu” žrijeba grupa.

Evropsko prvenstvo igra se od 10. juna do 10. jula 2016. godine u deset francuskih gradova.

 

Proudly powered by WordPress