Vinova loza je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu.
Kultura vinove loze potječe od prije 9000 godina iz područja Male Azije, Zakavkazja, Mezopotamije.
Pouzdani podaci o kulturi vinove loze u Egiptu stari su 6000 godina. Danas u svijetu postoji oko 8000 vrsta grožđa.
Bobica grožđa je hrskave teksture i slatkog ili oporog okusa.Grozdovi sa svojim sočnim, slatkim ili kiselkastim različito obojenim bobama dozrijevaju tokom ljeta i nude obilje hranjivih tvari, vitamina i minerala potrebnih našem organizmu.
- Bogatstvo hranjivih sastojaka
Grožđe je odličan izvor vitamina C i vitamina skupine B (osim B12), koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljnu utječu na živčani sustav.
Od minerala, grožđe sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, natrij, bakar, cink i željezo.
Sok od grožđa je bogat vitaminima A, B i C.
Sto grama svježeg grožđa sadrži samo 69 kcal, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljikohidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama grožđanog šećera
- Ljekovitost grožđa
Grožđe obiluje polifenolima – prirodnim tvarima koje štite srce i krvne žile.
Polifenoli iz grožđa su snažni antioksidansi i štite tijelo od prijevremenog starenja, bolesti i propadanja.
Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprječava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Crveno grožđe sadrži željezo i bakar – minerale važne za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnim i svima koji se oporavljaju nakon operacija ili ozljeda.
Ovo voće normalizira rada crijeva i bubrega.
Šećer iz grožđa izvanredno brzo ulazi u krvotok i zato je prikladan prilikom fizičkih i psihičkih napora.
Crno grožđe sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola, koji djeluje slično likopenu iz rajčice – kao jak antioksidans. Jača imunitet, pospješuje probavu i regulira rad crijeva.
Antioksidansi iz crnog grožđa štite od razornog učinka slobodnih radikala, suzbijaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol, smanjuju rizik od moždanog udara i tumora.
Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.
Bijelo grožđe sadrži 20 posto šećera te obiluje kalijem i kalcijem. ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima.
Ljekovito djelovanje grožđa:
- čisti organizam
- čuva zdravlje srca i krvnih žila
- topi masne naslage
- sprečava upalne procese
- poboljšava rad metabolizma
- pomaže kod artritisa i reume
- štiti od mnogih vrsta raka
- poboljšava rad bubrega i pluća
- sprečava nastanak bubrežnih kamenaca
- pomaže kod bronhitisa i kašlja
- pospješuje probavu i regulira rad crijeva
- poboljšava pamćenje i koncentraciju
- usporava starenje
- poboljšava san
- Grožđice
Suho grožđe ili grožđice bogate su fruktozom i glukozom. Grožđice pomažu kod bolesti disajnih organa, ublažavaju kašalj, bolove u bubrezima i mokraćnom mjehuru.
Fitokemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa.
Grožđice su odličan visokoenergetski obrok, koji će vam tokom fizičkih napora nadoknaditi energiju.