Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.
Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su bijeli i crveni te savojski kupus.
Za najdjelotvornijeg smatra se crveni, koji je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje na prisutnost ljekovitih spojeva antocijanina.
- Kupus – jeftin lijek za mnoge tegobe
Najbolje je kupus jesti sirov ili kratko kuhan. U svrhu liječenja, koristite nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus.
Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.
Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.
Izvrsno je i protuupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.
Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od kupusa pomiješan s medom.
On čisti dišne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa.
Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.
Ljekovito djelovanje kupusa:
- djeluje preventivno protiv raka
- potpomaže mršavljenju
- poboljšava probavu
- ima antiupalna svojstva
- liječi čir na želucu i dvanaestercu
- jača imunitet
- čisti organizam
- ublažava depresiju i tjeskobu
- poboljšava koncentraciju
- pomaže kod bolesti dišnih puteva