Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tikvice – zdrave i ljekovite

Tikvice su univerzalno povrće kada su našem tijelu potrebni vitamini, a našem mozgu snaga. One su sastavni dio mediteranske kuhinje, a prvobitno potiču iz zapadne Indije i Meksika.

Svejedno da li ih spremate u parnoj rerni, na roštilju, uz supu ili u čorbi, one su veoma zdrave.
Tikvice imaju manje vode od krastavica, ali mnogo više vitamina, minerala i elemenata u tragovima.
Posebno je visok udio vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena.
Posebno su važne gorke materije, jer podstiču rad crijeva, jačaju jetru kojoj pomažu prilikom detoksikacije.
Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida.
Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju dragocijenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Rad mozga i koncentracija se poboljšavaju, jer smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje podnositi stres.
One nas čine vitalnim, i podstiču učinak. Također se jačaju mišići i srce, a ukoliko ih redovno imate na stolu, možete pobijediti zatvor.
Tikvice utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tijela i stvaraju baznu i raskiseljenu sredinu. One poboljšavaju i varenje bjelančevina, i zato je važno da uz meso i ribu što češće jedete tikvice.
Trebalo bi da ih kombinujete sa paprikom, paradajzom, crnim i bijelim lukom. Od začina su za tikvice najbolji matičnjak, bosiljak, ruzmarin, timijan i origano. Ako se stave u tijesto tikvice1za kolače, tijesto postaje posebno sočno.

Prilikom kupovine trebalo bi izabrati male, nježne plodove sa zeleno-bijelom išaranom korom, jer imaju najviše blagotvornih supstanci.

Proudly powered by WordPress