Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zukanović: Moramo biti spremni za Irsku

U klubovima moramo da damo sve od sebe kako bismo spremni dočekali utakmice baraža protiv Republike Irske, rekao je Ervin Zukanović, defanzivac Sampdorije i fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Zukanović je na početku sezone prešao u Sampdoriju, što se pokazalo kao odličan potez za defanzivca koji igra u sjajnoj formi. On je u duelu protiv Verone (4:1) postigao prvenac u ovoj sezoni. Sudbina je htjela da prvi gol u dresu Sampdorije postigne protiv gradskog rivala iz vremena dok je nosio dres Kjeva.

“Sretan sam zbog prvenca, a eto, potrefilo se da on bude protiv Verone”, rekao je odbrambeni igrač “zmajeva”, koji s nestrpljenjem čeka okupljanje reprezentacije za mečeve baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Francuskoj.

Zukanović je istakao da je BiH prije nekoliko mjeseci bila u veoma teškoj situaciji, ali je na kraju serijom dobrih rezultata uspjela da dođe do baraža i meča sa Republikom Irskom.

“Prije nekoliko mjeseci smo imali samo dva boda i to nije bilo nimalo dobro za naše glave. Stalno smo bili pod pritiskom, jer smo morali osvojiti najmanje 15 bodova, što smo na kraju i uspjeli. To nas je napunilo samopouzdanjem i diglo nas, što se najbolje osjeti na igrama u klubovima. Edin Džeko i Miralem Pjanić su prvi na tabeli sa Romom, Senad Lulić je bio strijelac za Lacio, kao i ja, i ovo je bio baš dobar vikend za nas u Seriji A”, izjavio je Zukanović.

Osim pomenutih igrača zapažen učinak u Seriji A imali su i nekadašnji mladi reprezentativac BiH Rade Krunić, koji je postigao pogodak za Empoli protiv Đenove, a posljednjih 20 minuta dobro je igrao i Sanjin Prcić u dresu Torina protiv Lacija.

“To je odlično, jer nas uskoro očekuju dvije jako teške utakmice. U klubovima moramo dati sve od sebe kako bismo spremni dočekali te utakmice protiv Republike Irske, koja je jako nezgodna ekipa, ali je idealan protivnik za nas”, kazao je Zukanović i zatim nastavio:

“Da smo izvukli Sloveniju, svi bi nas odmah vidjeli na EP i možda bismo je potcijenili, a oni nisu nimalo loša ekipa. Ne sviđa mi se taj način razmišljanja i ta vrsta euforije, pa sam bio sretan i zadovoljan što smo za protivnika dobili Republiku Irsku. Dobri su, a mi ćemo protiv njih dati sve od sebe kako bismo ih izbacili i plasirali se na Euro. Žarko želim taj plasman.”

Zukanović je igrao sjajno i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014, ali se na kraju nije našao na spisku tadašnjeg selektora Safeta Sušića.

“To je stara priča, na koju se više ne želim vraćati. Idemo dalje”, zaključio je Zukanović, koji vjeruje da će se reprezentacija BiH uspjeti plasirati na Evropsko prvenstvo.

Igračima 4,8 miliona eura

Sve reprezentacije koje će nastupiti sljedećeg ljeta u Francuskoj od UEFA će dobiti bogatu premiju od 12 miliona eura, što je za 3,5 miliona više u odnosu na prethodnu kontinentalnu smotru u Poljskoj i Ukrajini. Pred izabranicima Mehmeda Baždarevića stoji još jedna prepreka i BiH će na putu ka Francuskoj morati da eliminiše Republiku Irsku u baražu. Pred početak kvalifikacija je tadašnji selektor Safet Sušić u dogovoru sa kapitenom Edinom Džekom postigao sporazum da fudbalerima pripadne 50 odsto od ukupnog iznosa u slučaju direkton plasmana, odnosno 40 odsto u slučaju plasmana nakon baraža. Ostatak novca će pripasti N/FS BiH. Znači, ukoliko “zmajevi” odu u Francusku, igračima će pripasti 4,8 miliona eura, a Savezu 7,2 miliona.

Proudly powered by WordPress