Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šumsko-privredno društvo ZDK: Deblokada računa tek nakon potpisivanja sporazuma o otplati

U sjedištu ZDK održan je sastanak u vezi sa aktuelnom situacijom u kantonalnom Šumsko-privrednom društvu, nakon što je Poreska uprava zbog neplaćenih poreza i doprinosa  blokirala sve račune ovog preduzeća. Privremena deblokada, zaključeno je na sastanku, moguća je nakon što precizno budu utvrđene obaveze ovog preduzeća i potpisan sporazum o otplati.

Podaci o obavezama  kantonalnog Šumskoprivrednog društava po onovu neuplaćenih poreza i doprinosa za period septembar 2008. – april 2011. godine koje je utvrdila Porezna uprava se ne slažu sa poadcima  o obavezama koje su evidentirane u ovom Preduzeću, zbog čega je nužno što prije utvrditi stvarno činjenično stanje .

“Radimo na tome da u najkraćem mogućem roku izvršimo sravnjenje tih obaveza dok se utvrde kolike jesu i kakve jesu stvarne a sve s jednim jeduinim ciljem da se ide u pravcu namirenja tih obaveza jer mi od tih obaveza ni u jednom trenurtku niti smo bježali niti bježimo ali u ovom trenutku evo apelujemo na sve u cilju izmirenja ovaih obaveza bez kamata u nekim obročnim plaćanjima  a evo na našu sreću zakon to dozvoljava na neki rok od 5 godina”, kažeAlija Hadžiabdić, direktor JP ŠPD ZDK.

Ključno je što prije osigurati deblokadu računa kako se ne bi ugrozio proizvodni proces predueća koje posljednjih godina uspješno posluje.

“I ono što bih želio naglasiti je da se nadam da će Vlada F BiH vrlo brzo donijeti zakon o otpisu besmislenih zateznih kamata na javne prighode ds jedne strane i s druge strane da uz činjenicu i podatak koji imamo i zvaničan da su obaveze po osnovu javnih dugova 2,3 milijarde u Federaciji zajedno sa kamatama, nadam se da će se naći jedno razumno rješenje da se evidentiraju utvrde identifikuju obaveze koje su naplative i da se ide u jednu realnu naplatu”,  rekao je Miralem Galijašević, premijer ZDK.

Prema podacima koji su ranije prezentirani iz uprave Šumskoprivrednog društva obaveze prema Poreznoj upravi iznose oko 7,8 miliona maraka, istovremeno Preduzeće potražuje oko 8,5 miliona maraka od drvoprerađivačkih preduzeća koja su, po odlukama vlada ZDK i Federacije proteklih godina imala povlaštenu cijenu drvnih sortimenata.

Proudly powered by WordPress