Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U ZDK-u niz aktivnosti u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Institucije i javne ustanove s područja Zeničko-dobojskog kantona organizirat će niz aktivnosti u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

U Tešnju će danas biti izvedena pozorišna predstava “Plavi krug“, koja govori o dijabetesu kod djece i namijenjena je zdravoj djeci, nastavnom i drugom osoblju u školama, kao i samim dijabetičarima.

U Visokom će biti održana promocija “Priručnika o šećernoj bolesti kod djece za prosvjetne radnike i pedagoge“ autora prim.mr. sc. dr. Diane Štimjanin-Koldžo i prof.dr.sc. Salema Alajbegovića.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Savez udruženja dijabetičara ZDK-a će 14. novembra provoditi kampanju obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u svih 11 općina ovog kantona i gradu Zenica. Cilj je potaknuti svijest građana za redovnim kontrolama kroz organizovanje javnih mjerenja šećera u krvi, uz edukaciju o značaju zdrave ishrane putem zdravstveno-odgojnog materijala.

Planirano je da tokom ove kampanje za oko 5.000 građana Zeničko-dobojskog kantona bude izmjeren nivo šećera u krvi.

U aktivnostima obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa na području Zeničko-dobojskog kantona sudjelovat će stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Službe za školsku higijenu ZDK-a, članovi Saveza udruženja dijabetičara ZDK-a, Udruženja dijabetičara “Diabet“ Visoko, te članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica.

Proudly powered by WordPress