Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Borovnice – smanjuju krvni pritisak, snižavaju holesterol…

Borovnica je višegodišnji grm porijeklom iz Sjeverne Amerike, gdje se i dan danas ove bobice najviše uzgajaju.
Svježi i zreli plodovi uglavnom su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne.
Borovnice su prava superhrana: pune su nutrijenata te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.

Borovnice sadrže raznolik spektar hranjivih tvari, a najbogatije su manganom, vitaminima C i K te dijetalnim vlaknima.
Bogate su i kalijem, kalcijem i fosforom, a još se više ističu sadržajem fitonutrijenata.

Borovnice posjeduju značajne količine pektina, koji snižava kolesterol, i antocijana – jednog od najjačih antioksidanata.

On daje plavu, ljubičastu i crvenu boju voću i povrću, a smatra se i da smanjuje rizik od upala i raka.

borovnice1Plodovi nisu jedini dio borovnice koristan za zdravlje. Naime, i listovi borovnice imaju brojna ljekovita svojstva priznata u narodnoj medicini.
Od listova se priprema čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, te šećerne bolesti.
Također, čaj može pospješiti rast kose, ako ga se redovito utrljava u vlasište.

Kao i ostalo bobičasto voće, borovnice imaju niski glikemijski indeks.
Nedavna istraživanja pokazala su da dobro utiču na regulaciju šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2.

Redovno konzumiranje borovnica povoljno utječe i na krvni tlak muškaraca i žena, bez obzira na dob.

U istraživanjima, pacijentima s povišenim krvnim pritiskom borovnice su značajno smanjile sistolički i dijastolički krvni pritisak.

Mrežnica oka trpi velik rizik od oksidativnog oštećenja, ali borovnice pomažu i na tom planu.
Antocijanini u borovnicama štite mrežnicu oka od oksidativnog stresa i negativnog utjecaja sunčevog zračenja.

borovnice2Studije potvrđuju ulogu antocijanina u liječenju slabog vida i smanjenog vidnog polja.
Antocijanini djeluju na kapilare u mrežnici tako što im pojačavaju funkciju, a ujedno sprječavaju degeneraciju žute pjege.

Možda najbitnije istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi one mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Autori istraživanja uvjereni su da borovnice nisu korisne samo za poboljšanje memorije.
One odgađaju početak drugih kognitivnih problema povezanih sa starenjem te bi mogle biti od velikog značenja kod Alzheimerove bolesti.

Dobrobiti borovnica:

  • snižavaju razinu holesterola
  • pomažu kod dijabetesa tipa 2
  • smanjuju visoki krvni pritisak
  • poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije
  • sprječavaju infekcije urinarnog traka
  • smiruju menstrualne tegobe
  • poboljšavaju rast kose
  • štite zdravlje oka
Proudly powered by WordPress