Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jubilej: Zenička Prva gimnazija slavi 70. rođendan, a bivši učenici sada su profesori

Više od 7.000 maturanata prošlo je kroz najstariju i najprestižniju školu u Zenici, Prvu gimnaziju koja slavi svoj 70. rođendan. Prigodna svečanost održana je u BNP Zenica na kojoj su se okupili učenici, profesori, roditelji, saradnici i prijatelji škole, a učenici ove škole i OmladinskI hor pripremili su kulturno-umjetnički program, piše bh. novinska agencija Patria.

Dan škole se proslavlja od 7. novembra 1945. godine, kada je Odredbom tadašnjeg Ministarstva prosvjete tadašnja Državna mješovita građanska škola u Zenici pretvorena u Državnu realnu gimnaziju. Od 1945. godine Gimnazija je promijenila 6 naziva. Škola se najprije zvala Državna realna gimnazija, zatim Viša realna gimnazija, pa samo Realna gimnazija, potom od 1981. do 1993. Gimnazija “29. novembar”, od tada Opšta gimnazija, zatim Opća gimnazija i sada, odlukom Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 9.4.2008. godine mijenja naziv u Prva gimnazija u Zenici.

Azra Kundalić 2003. godine maturirala je u Prvoj gimnaziji, a danas je tu i njeno radno mjesto kao profesorica matematike i fizike.

– Nismo imali internet, ali smo bili više u bibliotekama i više smo čitali, a toga sada nema. Profesori su bili strogi i moralo se puno učiti. Profesori su danas više otvoreni prema učenicima, pristupačni su im i više se razgovara – kazala je Kundalić za Patriju.

Prva godina je krenula sa zakašnjenjem, a u prvi razred upisano je 413 učenika, pet razreda, raspoređenih u 9 odjeljenja, što je oko 45 učenika u jednom odjeljenju. Tada je bilo samo 10 nastavnika. Školske 1948./49. godine prva generacija maturanata položila je viši tečajni ispit, sa najnižom ocjenom mature “dobar”, a prvi direktor gimnazije bio je inžinjer Jaroslav Škritek. Nastava u novoj zgradi počela je u drugom polugodištu školske 1966./1967. godine.

Inače, srednjoškolski dani, a posebno gimnazijski ostaju u lijepom sjećanju učenika.

– Prije dvije godine sam završio Gimnaziju, danas sam na fakultetu, ali uvijek se rado sjetim tih dana. U gimnaziji sam se i prvi put zaljubio, i često se sjetim dana kada sam čekao svoju djevojku ispred Prve – ispričao je Faris Kazić za Patriju.

Učenici Prve gimnazije u Zenici postizali su i danas postižu rezultate u učenju, na raznim takmičenjima i vannastavnim aktivnostima. Pet profesora ove škole samo do 1980. godine dobilo je Dvanaestoaprilsku nagradu grada Zenice, što je bilo visokocijenjeno priznanje društva.

Neke od poznatih ličnosti koje su maturirali u zeničkoj Prvoj gimnaziji su glumci: Tarik Filipović, Haris Burina i Danijel Ljuboja, naši reprezentativci Adnan Haramandić i Adnan Zahirović, naučnici Amer Smailbegović, Denis Parganlija i Harun Šestić, te bivši bas gitarista grupe “Crvena jabuka” Aljoša Buha.

Proudly powered by WordPress