Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta je to kumkvat?

Kumkvat (lat. Fortunella) je agrum iz porodice rutvica.
Spominje se u kineskoj literaturi iz 12. stoljeća pa se stoga vjeruje da i potiče iz Kine gdje je poznat po imenima chin-chit (zlatna naranča), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah).
U 19. stoljeću njegov uzgoj se u velikoj mjeri proširio na područje Amerike i Europe, a danas je posebno zastupljen u Brazilu, Španjolskoj, Argentini, Kaliforniji i južnoj Africi.
U Hrvatskoj se uzgaja najvećim dijelom na području Dalmacije.

Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova, širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo.

kumkvatUzgajan kao lončanica predstavlja neodoljiv ukras balkona i terasa. Kao namirnica, opravdava pridjev «zlatni», jer je prava riznica hranjivih tvari.
Prava vrijednost ovog agruma su njegovi atraktivni maleni plodovi koji su bogata riznica važnih nutritivnih tvari.
Žutonarančaste su boje, ovalnog ili okruglog oblika, veličine od 3 do 5 cm.

Kumkvat je izvrstan izvor vitamina A, C i E, B1, B2,  minerala kalcija, kalija i željeza, omega 3 i omega 6 masnih kiselina, karotena, tanina, pektina.
Obiluje važnim i prijeko potrebnim fitonutrijentima koji štite organizam od negativnog djelovanja slobodnih radikala.
Izgledom podsjeća na minijaturne naranče, ali za razliku od naranče i ostalih citrusa, kora ploda kumkvata je jestiva i vrlo ukusna.
Zato se kumkvat jede cijeli, s korom.

Prije konzumacije plod je preporučljivo malo protrljati, kako bi se iz kore otpustila što veća količina slatkaste arome i dobila ukusna slatko-kisela kombinacija, specifična za ovo voće.

Ljekovita svojstva kumkvata:

  • normalizira probavu i rad crijeva
  • pospješuje metabolizam
  • pomaže kod upala
  • suzbija artritis i reumu
  • stimulira proizvodnju krvi
  • sprječava moždani i srčani udar
  • ublažava alergijske reakcije
  • čuva kožu, oči i kosu
  • smiruje i osvježava
  • čuva zdravlje živčanog sustava
  • štiti od stresa i depresije
Proudly powered by WordPress