Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Formirana nova SDA/SBB/HDZ parlamentarna većina u ZDK

Kako saznaje Visoko.co.ba formirana je nova parlamentarna većina u ZDK. Novi koalicioni partneri SDA i SBB zahtijevaju da se sjednica Skupštine zakaže u što kraćem roku, odnosno najkasnije do 23.11.2015.godine. Na toj narednoj sjednici će biti izvršena rekonstrukcija Vlade.
SDA+SBB+HDZ = 21
Podsjećamo SDA i SBB u ZDK bez problema mogu da formiraju skupštinsku većinu jer zajedno broje 19 poslaničkih mjesta (SDA 11, SBB 8) uz sve to imaju i dva mandata od koalicionog partnera HDZ-a što im daje potpuno dominantnost u zakonodavnoj vlasti.
DF gubi tri ministarstva i mjesto predsjedavajuće Skupštine
Iz igre ispada DF koji je do sada imao mjesto predsjedavajuće Skupštine i tri ministarska mjesta. Draženka Subašić je bila predsjedavajuća Skupštine dok je Hajrudin Žilić bio ministar Ministarstva unutrašnjih poslova, Goran Bulajić – Ministar ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Bojan Gvozdenović – ministar Ministarstva zdravstva.
A šta ćemo sa Srbima?
Pretpostavka je da će mjesta DF-a popuniti kadrovi iz SBB-a, s tim da je pitanje šta će se desiti sa mjestom predsjedavajuće Skupštine ZDK jer je Draženka Subašić jedina Srpkinja u ovom sazivu Skupštine. Također ostaje pitanje da li će se SBB zadovoljiti samo time da popuni mjesta DF-a iz razloga što oni imaju osam mandata u Skupštini dok je DF imao tri manje, no ne sumjamo da je sve to već dogovoreno.
Ima li Visokog u Fahrudinovim računicama?
Sada ostaje da vidimo da li je i u kojoj mjeri Fahrudin Radončić odlučio da se na neki način oduži visočkim glasačima koji su mu obrnuto proporcionalno na broj stanovnika i glasača u ZDK dali najveće povjerenje u odnosu na ostalih jedanaest gradova u ZDK.
Proudly powered by WordPress