Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Aidine kuhinje: Rolat sa šarama

Kada sam prije par godina počela da učim kako da pravim kolače, prvo što sam naučila je kako ispeći dobar biskvit. Čini mi se da je jedan od prvih rolata koje sam napravila bio baš ovaj. Zanimljiv, ukusan i lagan. Ovo je onaj recept u koji se sve stavlja „od oka“, iako slastičarstvo zahtjeva precizne mjere, nekada je barem meni ukusniji onaj kolač koji se „od oka“ napravi.

Sastojci:
• Šoljica šećera u prahu
• Par kapi hladne vode
• Boja po želji

Priprema:
U zdjelicu pomiješati šećer, boju i dodati vodu. Miješati dok ne kolač2dobijemo jednoličnu masu, ni previše rijetku, niti previše gustu. Smjesu staviti u slastičarsku kesu i iscrtati oblike, linije kakve želimo po papiru za pečenje. Pleh na kojem je papir ostaviti u frižideru dok umutimo biskvit.

Sastojci:
• 4 jaja
• 12 kašika šećera
• 12 kašika mlijeka
• 12 kašika ulja
• 3-4 kašike brašna
• Prašak za pecivo
• Burbon vanilin šećer

Priprema:
Jaja i šečer mutiti mikserom (najvećom brzinom) 10-12 minuta kolač3bez prestanka. Zatim dodati mlijeko i ulje te sve zajedno promiješati. Prosijati brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, te kašiku po kašiku dodavati u smjesu, mutiti najmanjom brzinom. Gotovu smjesu preliti preko iscrtanog papira za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ⁰C otprilike 30-35 minuta. Kada je biskvit pečen, urolati ga zajedno s papirom za pečenje do filovanja.
Fil možemo napraviti po želji, neke od ideja su: domaći puding od vanilije s voćem, čokoladni puding s komadićima čokolade, mousse ili ganache.
Ono što je sigurno jeste to da ćete ovu poslasticu praviti više puta.

Proudly powered by WordPress