Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Doboj: Iz korita Bosne uklonjena aviobomba iz Drugog svjetskog rata, teška 226 kilograma

Pripadnici Uprave CZ RS  jutros su iz korita Bosne u Doboju uklonili avionsku bombu zaostalu iz Drugog svjetskog rata. Tokom akcije evakuirano je stanovništvo u krugu od  300 metara od mjesta gdje je pronađena bomba. Riječ je o avionskoj bombi američke proizvodnje M-43, težine 226 kilograma sa 122 kilograma eksplozivnog punjenja. Bomba je iz korita Bosne, u blizini porušenog Kraljevskog mosta, uklonjena uz propisane mjere sigurnosti.

3Direktor Uprave CZ RS je rekao da su sve mjere predostrožnosti  urađene i da su sva sredstva za rad angažovana. Možda to izgleda sporo i pretjerano, ali takve su procedure i oni ih poštuju.

U krugu od 300 do 600 metara bio je zaustavljen saobraćaj i zabranjeno kretanje pješaka.

Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja je kazao da su eEvakuisani svi koji su u okruženju 300 metara od same lokacije. Predsjednici savjeta MZ su pomogli policiji u izvršavanju tog zadatka.

1Dragan Kos, pomoćnik direktora Uprave CZ RS za deminiranje je naglasio da je riječ o avionskoj bombi tipa GP 500 libri opremljenoj zadnjim upaljačem, pa su zbog toga poduzete dodatne mjere opreza. Te da bomba posjeduje zadnji upaljač. Zajedno su sa pripadnicima SIPA-e obavili rentgensko snimanje upaljača i procjene su bile da se može sigurno transportovati na lokaciju za uništavanje.

Bomba će biti uništena na lokaciji Okolišta na planini Ozren. Ovo je treća avionska bomba pronađena u Doboju u posljednjih desetak godina.

Proudly powered by WordPress