Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mektić hitno traži nacionalno izjašnjenje svih uposlenika Ministarstva!?

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić uprkos sve složenijoj sigurnosnoj situaciji u zemlji i u vrijeme pronalaženja adekvatnih mehanizama za borbu protiv terorizma bavi se drugim poslovima, te šalje dokumente s oznakom “HITNO” u sektore Ministarstva, a u kojima traži da se zaposlenici izjasne koje su nacionalnosti (!?), piše novinska agencija Patria.

Ovaj skandalozni dopis koji je Mektić poslao kabinetu ministra-odsjek za politike i planove, kabinetu zamjenika ministra, kabinetu sekretara, sektoru za pravne, kadrovske, opće i finansijske poslove, sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije, sektoru za imigracije, sektoru za azil, sektoru borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe narkotika, sektoru za zaštitu i spašavanje, sektoru za informatiku i telekomunikacione sisteme, sektoru za zaštitu tajnih podataka, sektoru za graničnu i opću sigurnost kao i inspektorat, šokirao je sve uposlenike.

Skandalozan dopis ministra Mektića

Mektić navodi da žele ažurirati podatke, ali stvarni cilj ove naredbe je zapravo da se vidi koliko je Srba uposleno u Ministarstvo, jer ministar želi da uspostavi nacionalni balans.

– Radi ažuriranja podataka koje vodi Sektor za pravne, kadrovske, opće i finansijsko – materijalne poslove, molimo da svi zaposleni u unutrašnjim organizacionim jedinicama Ministarstva sigurnosti BiH dostave informaciju o tome kako se izjašnjavaju u pogledu nacionalnog identiteta – stoji u dopisu kojeg potpisuje Mektić, a u kojem također moli za hitnost.

Ministar Mektić nije precizirao zbog čega su hitno potrebni ovi podaci, ali neki od uposlenih su negodovali ovakav stav i želje Mektića.

– Sramotno je da nam neko prebrojava krvna zrnca i da nas opet zatvara u nacionalne torove. Uposlenici su uznemireni. Ostali smo šokirani, jer se nikada nije desio ovakav slučaj otkako radim ovdje – kazao je za Patriju jedan uposlenik Ministarstva sigurnosti.

Proudly powered by WordPress