Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dickinson u Sarajevu do utorka, Visočanin Tarik Hodžić režira “Scream For Me Sarajevo”

Bruce Dickinson, pjevač i frontmen grupe Iron Maiden, došao je u Sarajevo kako bi učestvovao u snimanju dokumentarnog filma “Scream for me Sarajevo”, potvrdio je Adnan Ćuhura, producent ovog filma.

Ćuhura je također otkrio da će legendarni heavy metal pjevač zbog snimanja obići desetak lokacija u Sarajevu, a utorak će napustiti BiH.

bruce_dikinson_1Film “Scream for me Sarajevo” je pričao o gostovanju Bruce Dickinson u Sarajevu 1994. kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru. Tada se pjevač “oglušio na jasna upozorenja UN-a” i žrtvovao vlastitu sigurnost kako bi Sarajlijama barem na trenutak “odagnao misli od opsade”, u kojoj se grad nalazi godinama.

Snimanje prvog dijela dokumentarnog filma povodom 20. godišnjice od gostovanja Dickinsona i članova njegovog benda, Alexa Elena i Chrisa Dalea, u ratnom Sarajevu završeno je prije godinu dana.

tarik_hodzic_buce_dikinsonIdeja o snimanju „Scream For Me sarajevo“ potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je Adnan Ćuhara, režiser je Tarik Hodžić, a asociate producer je Tatjana Bonny iz Londona.
bruce_dikinson_4Osim Brucea Dickinsona, na sceni Bosanskog kulturnog centra decembra 1994. godine, bili su basista Chris Dale, bubnjar Alex Elena i gitarisa Alex Dickson. Osim njih u Sarajevo su došli i tehničari benda Bob Edwards i Andey Veasey, te novinar koji je pratio Dickinsonov bend na svim koncertima Roland Hyams.

Prvobitno su, prema zamisli organizatora, Dickinson i njegov bend trebali svirati isključivo za pripadnike UN-ovih mirovnih trupa u Sarajevu, ali je lider Iron Maidena to odbio kazavši da on može održati koncert samo za stanovnike Sarajeva. Na kraju je tako i bilo. Putovanje je bilo ništa manje uzbudljivo od boravka u Sarajevu. Bend je putovao avionom do Splita, a dalje kamionom humanitarne organizacije „Serious Road Trip“, sve do Sarajeva.
bruce_dikinson_3Prvu noć nakon dolaska održan je koncert, drugi dan je bio slobodan, a članovi benda su se družili i sa svojim fanovima u ratnom Sarajevu. Na prvi pogled sve djeluje kao i bilo koje drugo gostovanje. Ali kako je i sve ostalo tada u Sarajevu bilo drugačije nego u ostatku svijeta, tako je i ovo gostovanje bilo potpuno različito od svega što su članovi benda ikada doživjeli.

Proudly powered by WordPress