Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dječiji dodaci sramno niski, a papirologija obimna

Da situacija bude gora, u pojedinim kantonima u Federaciji BiH dodatak i ne postoji. Visina dodatka, tamo gdje ga ima, je od nevjerovatnih 14,50 KM do 45,90 KM. U Republici Srpskoj prvo dijete nema pravo na dodatak, dok je za drugo i četvrto dijete po 35 KM a za treće dijete 75 KM.

Nekako se devera

-Za četvero djece primam 61 KM dječijeg dodatka. Ja sam papire za tu pomoć završio još dok mi je žena bila živa. Jeste komplikovano, ali mora se. Od nečega treba živjeti. Znate, kod nas je situacija takva da vam za „ganjanje“ pomoći od 100 KM, treba 60 KM da potrošite za sve potrebne papire. Kako živim? A nemojte me to pitati. Nekako se devera. Trebalo bi da ova naša država malo povede računa o djeci. Ona su budućnost. Da, i da ne zaboravim, primam i socijalnu pomoć od 161 KM – priča nam Semir Muslija iz mjesta Orahovička Rijeka kod Zenice.

Porodici Muslija prošle godine je bila poplavljena kuća, a djeca i Semir su ostali bez majke i supruge koja je preminula jer joj srce nije moglo izdržati pretrpljenu traumu, strah, neizvjesnost. Najstarije dijete ima 12 godina, a najmlađe dvije godine i dva mjeseca.

Razgovarali smo i sa Jovanom Radovanovićem, predsjednikom banjalučkog Udruženja porodica sa četvero i više djece.

Krajnja bijeda

-Kod nas nema dodatka za prvo dijete, ali ni peto, šesto. Samo za drugo koji iznosi 35 KM, treće 75 KM i četvrto 35 KM. I ne smijete imati po članu primanja veća od 90 KM ukoliko želite da primate dodatak . Znači, morate biti krajnja bijeda, skoro i da nemate primanja. A što se tiče papirologije to vam je i kod nas komplikovano. Zbog svega smo pokrenuli peticiju da se donese novi zakon o dječijoj zaštiti. Tražimo da svako dijete ima pravo na dodatak od 100 KM – ispričao nam je Radovanović.

U Bosansko-podrinjskom kantonu visina klasičnog dječijeg dodatka je 30 KM.

-Uvećani dječiji dodatak za djecu sa posebnim potrebama je 45 KM. Da bi se dodatak ostvario potrebna je naravno određena papirologija, poput kućne liste, cipsove prijavnice, o ukupnom prihodu domaćinstva…. I svake godine se obnavljaju jer je to živa materija. Problem je što dječiji dodatak nije isti u svim kantonima, a u recimo Hercegovačko-neretvanskom kantonu ga i nema – priča nam Muhamed Hadžić, iz kantonalnog ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona.

Kako ostvariti pravo na dodatak

Za priznavanje prava na dječiji dodatak u Kantonu Sarajevo potrebno je dostaviti potvrdu o visini primanja iz prethodne godine za roditelje i sve odrasle članove domaćinstva, potvrdu sa Biroa za zapošljavanje, za roditelje i sve odrasle članove domaćinstva koji nisu bili zaposleni u prethodnoj godini. Zatim, uvjerenje PIO FBiH za one koji nemaju dokaz o primanjima, izvod iz matične knjige rođenih za dijete/djecu, uvjerenje o redovnom školovanju za djecu stariju od 15 godina.

Također, za članove domaćinstva koji primaju penziju (starosnu, porodičnu) priložiti ček penzije iz prethodne godine, izjava za sve odrasle članove domaćinstva da nemaju u posjedu motorno vozilo, treba i ovjerena kopija cipsove prijavnice, kopija lične karte za roditelje.

Presuda suda za rastavljene roditelje, ili tužba za razvod braka.

Proudly powered by WordPress