Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Protest protiv uništavanja kulture: Umjetnici pripremaju tužbu protiv ministrice Zore Dujmović

Piše: Merima ČUSTOVIĆ

Nakon što su predstavnici sedam kulturnih institucija: Internacionalni teatarski festival MESS, East West Centar, Bosansko narodno pozorište Zenica, Sarajevo Film Festival, Ars Aevi, Sarajevske večeri muzike SVEM i Balet Fest uložili žalbu u vezi s raspodjelom sredstava za kulturne međunarodne projekte od značaja za FBiH u 2015. godini, sada su im se pridružili predstavnici 22 institucije i udruženja, koji su uložili protestno pismo protiv te odluke.

Antievropska politika

Osim sedam navedenih institucija njegovi potpisnici su: Pravo Ljudski Film Festival, Kamerni teatar 55, Pozorište mladih Sarajevo, Nihad Kreševljaković Sarajevski ratni teatar, Pozorište lutaka Mostar MTM 1974, Sarajevska filharmonija, Deblokada,  SCCA/pro.ba, Centar za kulturu “Sarajevo”, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy, Udruženje filmskih radnika Federacije BiH i Udruženje filmskih radnika u BiH, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Udruženje rediteljica i reditelja u BiH i Udruženje Foton.

Najoštrije protestuju protiv katastrofalnog uništavanja međunarodne kulture u BiH provedenog kroz odluku Zore Dujmović, ministrice za kulturu i sport FBiH.

– Ministrica je višestruko prekršila Odluku o programu utroška sredstava za kulturu Vlade FBiH, samovoljno uvela nacionalni kriterij za raspodjelu sredstava za međunarodnu kulturu u BiH i provela antievropsku politiku u kulturi desetkujući sve međunarodno poznate programe, festivale, institucije i organizacije. Tražimo od Vlade FBiH hitno poništenje nezakonite odluke ministrice Dujmović. Također, tražimo njenu hitnu ostavku zbog kršenja zakona, samovolje i antievropske politike – naglasili su u pismu.

Direktor Kamernog teatra 55, Emir Hadžihafizbegović, ističe da odluka o raspodjeli sredstava ministarstva na čelu sa Zorom Dujmović, mora pasti, jer ako se to ne dogodi, uslijedit će tužba.

– Napravila je lakrdiju, prekršila zakon. Ne radi se samo o nelogičnoj podjeli novca, već o podjeli na etno-principima! A kad je već tako odlučila, onda je trebala dati pare i Romima, Slovencima, Mađarima, Jevrejima i svim nacionalnim manjinama. Federalno ministarstvo kulture i sporta zaduženo je da finansira stvari od interesa za Federaciju BiH i državu BiH, za njihovu promociju. Ne može Sarajevo biti talac svojih internacionalnih programa, pa ako je u njemu pet značajnih internacionalnih festivala, da im se sredstva umanje za 70 posto a preraspodijele unutar tog etno-principa, priredbama koje po zakonu ona ne može da finansira – naglasio je Hadžihafizbegović i dodao da je sada odgovornost na premijeru Fadilu Novaliću i ostalim ministrima da sagledaju cijelu situaciju i očigledno kršenje zakona.

Eminentni gosti

S njim se složila i direktorica Balet Festa, Edina Papo, potcrtavajući da se moraju postaviti kriteriji šta je to od internacionalnog značaja za Federaciju BiH i državu BiH.

– Ne kažem da neki projekti koji su prošli, nisu značajni. Ali, čudno je kada, konkretno, Balet Fest, koji već šest godina dovodi eminentne goste i promovira Federaciju i državu BiH u svijetu, dobije 10.000, a manifestacija Večernjakov pečat 40.000 maraka – istakla je Papo.

edina papo

Odgovor na žalbu iz Federalnog ministratsva za kulturu i sport do zaključenja ovog teksta nisu dobili, a ni reakciju na protestno pismo.

Objasnite odluke i kriterije!

KULTURA 2020, mreža kulturnih institucija i radnica/ka u kulturi iz cijele BiH, koji zagovaraju sistemsku promjenu u odnosu vlasti prema resoru kulture, traži od premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović da objasne odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta o transferu za kulturu od značaja za Federaciju BiH (objavljene na stranici resornog ministarstva 1. 12.). Koordinacioni odbor mreže KULTURA 2020 smatra da su te odluke netransparentne i otud štetne po razvoj sektora kulture.

Također, KULTURA 2020 traži hitnu reformu djelovanja Federalnog ministarstva kulture i sporta tako da sve raspodjele finansijskih sredstava učine što transparentnijima i dostupnim javnosti, da u procesu odlučivanja daju prioritet struci, odluke trebaju biti podložne reviziji (uvođenje principa dvostepenosti žalbe), te uvesti kontrolu utroška dodijeljenih sredstava.

Proudly powered by WordPress