Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sjajna Sloboda lider, iznenađenje Radnika, Sarajevo najefikasnije

Nakon 18 odigranih kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, spuštena je zavjesa na jesenji dio najjačeg fudbalskog takmičenja u našoj zemlji. Ova sezona će ostati upamćena jer će na kraju ispasti čak šest ekipa i sigurno je da će, možda po prvi put, dosta zanimljivije biti na dnu tabele nego na vrhu. Ekipa portala federalna.ba će vam detaljnije analizirati učinak premijerligaša u dosadašnjem dijelu sezone, a ovog vikenda možete pročitati analizu o klubovima iz gornjeg dijela tabele.

Iznenađenje Slobode ili dokaz da se radom i trudom može nešto postići

Fudbalski klub Sloboda je jesenji dio sezone završio na prvom mjestu premijerligaške tabele. Tuzlanska ekipa predvođena iskusnim Husrefom Musemićem odlično je odradila prvi dio sezone i sasvim zasluženo drži lidersku poziciju na tabeli. Predvođeni kapitenom Zajkom Zebom i sjajnim napadačem Mersudinom Ahmetovićom, Tuzlaci su skupili 40 bodova nakon 18 kola, što je i više nego odličan rezultat s obzirom na to da su tokom cijele prošle sezone osvojili 40 bodova što im je bilo dovoljno tek za osmo mjesto. Sloboda je samo dva puta poražena i to od Čelika u prvom kolu na Bilinom polju 1:0 i od starog rivala Sarajeva na Koševu istim rezultatom. Od ekipa iz vrha tabele, Tuzlaci su remizirali na gostovanju kod Širokog Brijega i Željezničara, na svom terenu su savladali Zrinjski, da bi u gostima slavili protiv bijeljinskog Radnika. Najbolji strijelac kluba u jesenjem dijelu sezone je Ahmetović s devet pogodaka, a slijedi ga Zeba sa šest golova. Ambicije kluba u nastavku sezone su jasne – pohod ka tituli prvaka BiH. Sve nesuglasice između predsjednika Azmira Husića i Tuzle su riješene i sigurno, uz nekoliko adekvatnih pojačanja, možemo očekivati još jaču Slobodu u nastavku prvenstva.

Zrinjski standardan u vrhu tabele, Široki Brijeg sve bolji i bolji

Fudbaleri Zrinjskog nakon završetka jesenjeg dijela sezone „dišu za vrat“ tuzlanskoj Slobodi. Mostarci zaostaju samo jedan bod i u redovima Plemića vlada optimizam. Zrinjski je ekipa koja je do sada primila najmanje pogodaka – sedam u 18 odigranih kola. Plemići su drugi prema broju postignutih golova, odmah iza Sarajeva, a protivničku mrežu su pogađali 31 put. Gledajući igrački kadar Zrinjskog sigurno je da će im biti potrebno nekoliko provjerenih igrača ukoliko se žele boriti za trofej prvaka države. Olakšavajuća činjenica za Mostarce jeste što su eliminisani iz Kupa BiH i predstoji im samo borba na jednom frontu – Premijer ligi. Još jedan hercegovački klub se nalazi u vrhu tabele. Širokobriježani su treći s 36 osvojenih bodova i sasvim zasluženo se nalaze u vrhu premijerligaške tabele. U posl jednjem susretu jesenjeg dijela Široki Brijeg je na Pecari savladao direktnog rivala u borbi za evropska takmičenja i titulu, ekipu Sarajeva. Izabranici Slavena Muse su iz utakmice u utakmicu podizali formu i sigurno da možemo očekivati još bolje rezultate u nastavku sezone. Prvi strijelac kluba, i drugi strijelac BH Telecom Premijer lige je Brazilac Wagner (postigao je deset golova), a njegove godine ne smetaju da i dalje bude jedan od najboljih igrača najjačeg fudbalskog takmičenja u BiH.

Radnik iz Bijeljine je, nakon Slobode, najprijatnije iznenađenje ove sezone

Najveće iznenađenje ove polusezone u BH Telecom Premijer ligi, nakon tuzlanske Slobode, jeste bijeljinski Radnik. Izabranici Slavke Petrovića igraju sezonu iz snova i jedini su klub iz RS-a koji je gotovo sigurno osigurao nastup sljedeće sezone u ligi koja će brojati 12 klubova. Radnik je u 18 odigranih kola skupio 35 bodova što im je dovoljno za odlično četvrto mjesto na tabeli. Podsjetimo, bijeljinski klub je prošle sezone zauzeo 10. mjesto sa 31 bodom. Radnik ove sezone prima mali broj golova i drugi su prema tom parametru u ligi, odmah iza Zrinjskog. Ekipa iz Bijeljine je u jesenjem dijelu primila devet pogodaka, odnosno, u prosjeku, svaku drugu utakmicu je kapitulirao odlični Asmir Avdukić na golu Radnika. Dolaskom Mladena Krstajića na mjesto predsjednika Radnika, klub se stabilizovao i počeo bilježiti dobre rezultate. Za manje od godinu agilna uprava je uradila rekonstrukciju Gradskog stadiona u Bijeljini, dovoljno za takmičenje u Premijer ligi. Može li Radnik nastaviti s dobrim partijama, izdržati tempo vodećih ekipa i pomrsiti račune nekome od konkurenata za titulu prvaka BiH, vidjet ćemo u nastavku sezone.

Turbulencije u Sarajevu uzrok za nešto lošije rezultate

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, ekipa Sarajeva jesenji dio sezone završila je na petom mjestu s 34 osvojena boda i sigurno je da ovaj rezultat ne može zadovoljiti velike ambacije kluba s Koševa. Izabranici Miodraga Ješića su najefikasniji u ligi s 36 postignutih pogodaka. Napadač Leon Benko postigao je 11 golova što ga trenutno čini najboljim strijelcem BH Telecom Premijer lige. No, ono što je interesantno je to da su ovaj klub u ovoj polusezoni vodila tri trenera. Prvo je smijenjen Dženan Uščuplić da bi na njegovo mjesto privremeno zasjeo Almir Hurtić, trener iz Akademije Sarajeva, a konačno rješenje čelnici kluba su pronašli u Miodragu Ješiću. Napomenimo još i to da je Sarajevo ostalo i bez Abdulaha Ibrakovića, čovjeka koji je vodio transfer politiku kluba. Dolaskom Ješića Sarajevo je dobilo na sigurnosti i mnogo bolje izgleda u odnosu na početak sezone, te se navijači ovog kluba s pravom nadaju da bi tim s Koševa mogao odbraniti titulu prvaka naše zemlje.

Proudly powered by WordPress