Od oktobra do decembra širi se opojan miris dunje (Cydonia oblonga). Voćka zlatnožute boje, oporog ukusa, pravi je rudnik hranljivih sastojaka, zbog čega je kod starih naroda bila nevjerovatno cjenjena. Smatrali su je simbolom plodnosti, pa su je mladenci uoči vjenčanja jeli. Francuzi vijekovima prave sir od dunje, kuvaju plodove dok ne očvrsnu da se sjeku nožem, a Jovanka Orleanka je posebno voljela ovaj specijalitet. Stari Rimljani su iz dunje izvlačili eterična ulja i proizvodili parfeme.
Potiče iz Irana i Anadolije, a samonikla vrsta u srednjoj Evropi naziva se “sidonijska kruška”. Obiluje vitaminom C, kao i karotenom (provitamin A), vitaminima B1, B2 i B3, bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom. Sadrži proteine, ugljene hidrate, celulozu, tanine i pektine, a malo kalorija i masti.
Sjemenke imaju 15 posto ulja i mnogo dragocijenog sastojka amigdalina (vitamin B17), koji ima antikancerogeno dejstvo. Bogate su mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Kod dunje su ljekoviti plodovi, listovi i sjeme, od ploda se pravi sok i sirup koji reguliše rad crijeva i sprječava infektivne bolesti. Sok ukuvan sa jednakom količinom šećera, liječi kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana dunja se preporučuje kod upale želudačne i crijevne sluzokože, i anemije. Čaj od sjemenki smiruje, otklanja nesanicu i loš dah. Svježe voće služi za pripremu kompota, marmelada i voćnih kašica ili odlično se slaže sa pečenim mesom.
- Preparat protiv bora
Narodni ljekari preporučuju efikasan preparat protiv bora: kašičica sjemenki dunje se sitno isjecka, istuca u avanu i prelije sa dvije kašičice ključale vode. Smjesa se promješa i ostavi deset minuta da odstoji, a njome se mažu lice, vrat, ruke, ispucale usne. To bi trebalo raditi redovno da bi se bore ublažile. Losion za njegu se priprema tako što se 200 g dunjine kore drži dvije nedjelje u 3 dl jake rakije, najbolje komovice, a zatim se to procjedi, sipa u tri bočice i hermetički zatvori. Time se lice maže dva puta dnevno.
- Čaj za grlo i pluća
Dunju dobro operite, očistite, presijecite na četiri dijela. Odstraniti sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati isjecite na listiće i odmah stavite u litar vrele vode. Kuvajte na umjerenoj temperaturi 15,20 minuta, ostavite da se ohladi. Procjedite i pijte u malim gutljajima tokom dana. Čaj pomaže kod disajnih tegoba, kašlja, promuklosti i bronhitisa.