Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Komšić o odgađanju izbora: Čović želi dominaciju na svim nivoima vlasti

Ideja o odgađanju lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe 2016. godine i spajanju sa Općim izborima 2018. godine za predsjednika DF-a Željka Komšića je protivna Ustavu ne samo BiH već i FBiH, piše bh. novinska agencija Patria.

– Mandati izabranih predstavnika su definisani kao četverogodišnji. Ako Ustav to tako kaže onda ne postoji organ koji može bez izmjene Ustava produžiti taj mandat. Izgleda da se radi na tome da se aktom niže pravne snaga možda i Izbornim zakonom produži mandat izabranim predstavnicima na lokalnom nivou za još dvije godine – smatra Komšić.

On je istakao da to nije nova ideja jer je prije nekoliko mjeseci Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH počeo priču oko odgađanja izbora.

– Ja imam svoje objašnjenje zašto se ide za tim, mada su razlozi koji se navode kod inicijatora te ideje sasvim drugi. Zapravo se želi obezbijediti jedna vrsta izborne pobjede i dominacije na svim novima vlasti u BiH uljučujući i lokalne vlasti na nekim temama koje nemaju veze sa lokalnim izborima – kaže Komšić.

Oni koji iniciraju pomjeranje lokalnih izbora i spajanje sa Općim izborima žele, kako kaže Komšić, da na ovim „velikim temama“ etničkim temama, preustroj BiH, jesi li za Dejton nisi li za Dejton ostvare pobjedu i na lokalnom nivou i na taj način objedine vlast na svim nivoima.

– Mislim da to nije dobro, rekao sam da nije u skladu s Ustavom i nije u skladu sa demokratskim standardima. Izabran si na četiri godine i nakon toga ide provjera, ima logike u tom demokratskom standardu – ističe lider DF-a.

On je kazao i da je sam učestvovao na lokalnim izborima i kad dođete pred ljude koji su odlučili da glasaju na lokalnim izborima oni vas ne pitaju jeste li Srbin, Hrvat, Bošnjak oni vas ne pitaju o ustavnom uređenju BiH, Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Oni vas tada pitaju da li vam mogu vjerovati hoćete li vi napraviti vodovod, asfaltirati cestu, šta je sa parkiranjem, šta je sa vodom, šta je sa snabdijevanjem strujom, gdje su trafostanice. Pitaju vas za ono što ih se životno tiče svakog dana – kaže Komšić koji je rekao da su u skoro svim evropskim zemljama razdvojeni lokalni i parlamentarni izbori.

Proudly powered by WordPress